Hopp til innhold

Vakkert, men usunt

Himmelen brant vakkert i rødt, oransje og lilla over Oslo i går. Men grunnen til fargeshowet er ikke like romantisk som bildet.

Solnedgang over Oslo 3. november 2008

Det var et spektakulært syn som møtte Oslos innbyggere som løftet på blikket mandag kveld.

Foto: Astri Husø / NRK

- Det er veldig mye rart i lufta. Og når dråper og fuktighet setter seg på de forurensede partiklene, og sola treffer, blir lyset spredt i veldig mange retninger.

Øyvind Johnsen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, prøver å forklare hvorfor solnedgangen over hovedstaden var usedvanlig fargerik mandag kveld.

- Forurensingen ble liggende i går

Ifølge meteorologen er altså forurensing en viktig grunn til at himmelen ofte er på sitt vakreste når sola forsvinner.

- De siste dagene har det også vært en høyere temperatur i høyden. Det kaller vi inversjon, og det betyr at temperaturen stiger med høyden. I går var det også lite vind, og det vil si at det som måtte spres av forurensing og fuktighet fra byen ble liggende der, forklarer han til NRK Østlandssendingen.

Og ifølge Johnsen er det forurensing som fører til flotte solnedganger også på eksotiske steder.

- I Østen er de jo kjent for å ha nydelige solnedganger, men det er jo av en helt klar årsak: Forurensingen som ligger som et teppe over byene. Når solstrålene treffer dette blir sollyset spredt i alle retninger. Den røde delen av spekteret spres minst, og går rett fremover og blir mer synlig.

- Spå været med solnedgangen

Mens vi allikevel har meteorologen i tale, tenkte vi vi skulle bekrefte eller avkrefte en myte vi lenge har hørt:

- Stemmer det at man kan se hvordan været kommer til å bli ved å se på solnedgangen?

- Ja, her i landet er det noen ting man kan se etter. Sola går alltid ned i vest, og det meste av nedbøren som kommer inn over Norge kommer fra vest. Når sola går ned mot et skybelte fra vest, og vi ser en rød himmel og skydekke, er det stor sjanse for at skyene vil komme og bli nedbør senere. Det er et gammelt værtegn som fiskere og bønder har brukt, sier meteorologen.

Hvis du vil ta en kikk på Knut Jørgen Røed Ødegaards astroblogg, kan du trykke her .