Video Utøya-overlevende til regjeringen - Både Åsmund Aukrust og Anniken Huitfeldt står på sikker plass på Arbeiderpartiets Akershusliste. - Foto: Nyhetsspiller /

Både Åsmund Aukrust og Anniken Huitfeldt står på sikker plass på Arbeiderpartiets Akershusliste.

Foto: Nyhetsspiller

Utøya-overlevende på sikker plass i Akershus

Utøya-overlevende Åsmund Aukrust står på fjerdeplass på Akershus Arbeiderparti sin valgliste til Stortingsvalget.

De fem øverste på lista regnes som sikre plasser, dagens målinger tatt i betraktning.

Akershus Arbeiderparti avholdt sitt nominasjonsmøte for Stortingsvalget lørdag. Tidligere kulturminister Anniken Huitfeldt ble ikke overraskende valgt inn på førsteplass på lista.

– Jeg får skikkelig valgkampfølelse nå. Vi er et lag som er klare og motiverte for å vinne valget neste år, sier Anniken Huitfeldt i en pressemelding.

Siden 2007 har Huitfeldt ledet Arbeiderpartiets kvinnenettverk, og var leder av AUF i perioden 1996 – 2000. Hun var også barne- og likestillingsminister i 2008 – 2009, før hun tok over som kulturminister.

Ga plass til Utøya-overlevende

I motsetning til Oslo Arbeiderparti satte Akershus Arbeiderparti en Utøya-overlevende på fast plass på nominasjonslisten.

27 år gamle Åsmund Aukrust er nestleder i AUF. Høsten 2011 jobbet han som politisk rådgiver for kulturminister Anniken Huitfeldt.

Han har tidligere fortalt at han låste seg inn i et telt på Utøya for å slippe unna drapsmannen. Bare tilfeldigheter gjorde at han ikke ble funnet.

Saken fortsetter under bildet

Åsmund Aukrust - Åsmund Aukrust er ny på Akershus-lista. - Foto: Arbeiderpartiet /

Åsmund Aukrust er ny på Akershus-lista.

Foto: Arbeiderpartiet

Fem sikre plasser

Komiteen valgte å nominere følgende personer på de ti øverste plassene, der de fem første regnes som sikre plasser:

1. Anniken Huitfeldt
2. Sverre Myrli
3. Marianne Aasen
4. Åsmund Aukrust
5. Gunvor Eldegard

6. Are Helseth
7. Anne Odenmarck
8. Mani Hussaini
9. Elin L’Estrange
10. Halvard Ingebrigtsen

– Bunnsolid lag

Nina Sandberg, ny ordfører på Nesodden - Fornøyd med lista: Nina Sandberg - Foto: Daniel Bjur / NRK

Fornøyd med lista: Nina Sandberg

Foto: Daniel Bjur / NRK

Nestleder i Akershus Arbeiderparti og ordfører på Nesodden, Nina Sandberg, er svært fornøyd med nominasjonen.

– Dette er et bunnsolid lag og en representativ liste, der hele regionen er representert. Dessuten er det kjønnsbalanse, sier Sandberg.

Hun beskriver Åsmund Aukrust som en meget god nykommer.

– Han er et godt menneske og veldig dyktig. Han har stor tillitt og er respektert av både den eldre og den yngre generasjonen.

Utøya-generasjonen fikk ikke plass i Oslo

Til tross for støtte får ikke Utøya-generasjonen noen representanter på fast plass på nominasjonslisten til Oslo Ap foran neste års valg.

Les også: Nekter å nominere Utøya-generasjonen til fast plass

AUF hadde støtte i flere lokallag for å få inn både Prableen Kaur og Vegard Wennesland, som begge er overlevende fra Utøya, på sikker plass på nominasjonslisten til Oslo Arbeiderparti foran neste års stortingsvalg.

Det var imidlertid ikke nok, støtten strakk seg ikke helt inn i nominasjonskomiteen.

Vegard Wennesland og Prableen Kaur - Fikk ikke plass i Oslo: Vegard Wennesland og Prableen Kaur. - Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Fikk ikke plass i Oslo: Vegard Wennesland og Prableen Kaur.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Siste videoer

Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".
Bønder på Romerike frykter jordras som i verste fall kan ta liv. Gamle avløpsrør fra 70-tallet er i ferd med å kollapse, slik at jordene blir oversvømte. Sist helg førte kraftige regnbyger til at deler av et jorde i Sørum forsvant.
Det er blitt trendy å bygge miljøvennlig. Sjøvann til oppvarming og blomstereng på taket er noen av de grønne tiltakene i nye store bygg i Oslo og Akershus.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Stengte gater og gravearbeid i Oslo sentrum er et stort problem for politi, brann og ambulanse når de skal rykke ut på oppdrag.
Lokale bønder i Gjerdrum og Eidsvoll står bak arbeidene i Landart 2014.
En ny måte å fange reker på, prøves nå ut i Oslofjorden. Det er MS Trygg, som selger reker på kaia Vollen i Asker, som utvikler en sorteringsrist i samarbeid med Havforskningsinstituttet. Slik det er i dag, dør tonnevis med småreker i jakten på de store.