Skjeletter fra vikingetiden - Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK /
Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK

Skjeletter som avslører fortiden

Hvem var menneskene som ble gravlagt sammen med Gokstadskipet og Osebergskipet? Kan man finne ut hvem de var ut fra noen skjelettrester?

Professor Per Holck ved Universitetet i Oslo har foretatt en ny runde anatomiske undersøkelser av skjelettene.

Skjelettene fra begge gravfunnene ble gjenbegravd i henholdsvis 1928 og 1948.

Skjeletter fra vikingetiden - Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK /
Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK

Jobbet med skjeletter i 45 år

Professor Per Holck har jobbet med skjeletter i 45 år, men synes dette siste arbeidet med gokstadskipmannen og de to osebergskipkvinnenes skjelett er det aller mest spennende har har gjort.

Hør hele intervjuet med Per Holck i Østlandssendingens Lang Lunsj.

Skjeletter fra vikingetiden - Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK /
Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK

Døde i kamp

Gokstadmannen hadde svulst i hypofysen og hadde derfor stor nese og ører og store muskelfester.

Han døde i kamp, han har huggmerker i skjelettet "som ikke bærer spor etter tilheling".

En av osebergkvinnene hadde brystkreft.

Se video

Etter å ha ligget under lupen i et forskningslabaratorium i nesten et år, stilles skjelettene fra Oseberg og Gokstad for første gang ut på Vikingskipmuseet i Oslo.

Og skjelettene forteller en blodig historie. SE VIDEO!

Skjeletter fra vikingetiden - Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK /

Den 3. oktober ble skjelettet fra mannen i Gokstadskipet og skjelettene fra kvinnene i Osebergskpet overført til Vikingskipshuset på Bygdøy.

Skjeletter fra vikingetiden - Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK /
Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK

Åpnet i siste liten

Det er gått et år siden arkeologene løftet blykistene med likrestene ut fra de to gravhaugene i Vestfold. Der hadde de ligget urørt - siden de sist ble undersøkt i 1927.

Gravåpningen ble gjort i siste liten, fordi det hadde begynt å sive vann inn i kistene.

Siden har forskere finstudert benrestene. Nå vet de langt mer om hvordan de gravlagte levde - og ikke minst hva de døde av.

Skjelett - Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK /
Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK

Se selv

Mer om historien disse benrestene skjuler får du nå på Viningskipsmuseet på Bygdøy. Historier som strekker seg 900 år tilbake i tid.

Der vil de bli utstilt for publikum i lang tid fremover. Gravskipene fra Gokstad og Oseberg ble brukt som farkoster til dødsriket for disse spesielle passasjerene for mer enn 900 år siden.

Torsdag 9. oktober kl 1800 vil professor Jan Hollck som ledet underøkelsene av de tre skjelettene, fortelle om analysene og skjelettene i Vikingskipshuset.

(NRK)

Siste videoer

Strekningen på rv. 4 mellom Sinsenkrysset og Bjerke en verneverdig firefelts vei. Det skaper problemer for ny trikketrasé til Tonsenhagen.
Christopher Nielsen stiller for første gang ut på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden.
Folketeateret setter opp de tre musketerer.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Fredag 24. oktober er det klart for premiere på dokumentarfilmen Bjørnøya, et eventyr om tre brødre som følger drømmen om å reise til verdens ytterkant, for å surfe, leke og finne hverandre. Wegge-brødrene er også blant landets fremste utøvere innen ekstremsport og tirsdag 21. oktober viste gutta frem sine kunster og går på line over Youngstorget
Regjeringen gjør ingen ting for å stoppe ødeleggelse av torvmyrer i Norge, men bruker milliarder av kroner på å bevare slike myrområder i regnskogene i Indonesia og Malaysia.
Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".