Skjeletter fra vikingetiden - Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK /
Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK

Skjeletter som avslører fortiden

Hvem var menneskene som ble gravlagt sammen med Gokstadskipet og Osebergskipet? Kan man finne ut hvem de var ut fra noen skjelettrester?

Professor Per Holck ved Universitetet i Oslo har foretatt en ny runde anatomiske undersøkelser av skjelettene.

Skjelettene fra begge gravfunnene ble gjenbegravd i henholdsvis 1928 og 1948.

Skjeletter fra vikingetiden - Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK /
Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK

Jobbet med skjeletter i 45 år

Professor Per Holck har jobbet med skjeletter i 45 år, men synes dette siste arbeidet med gokstadskipmannen og de to osebergskipkvinnenes skjelett er det aller mest spennende har har gjort.

Hør hele intervjuet med Per Holck i Østlandssendingens Lang Lunsj.

Skjeletter fra vikingetiden - Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK /
Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK

Døde i kamp

Gokstadmannen hadde svulst i hypofysen og hadde derfor stor nese og ører og store muskelfester.

Han døde i kamp, han har huggmerker i skjelettet "som ikke bærer spor etter tilheling".

En av osebergkvinnene hadde brystkreft.

Se video

Etter å ha ligget under lupen i et forskningslabaratorium i nesten et år, stilles skjelettene fra Oseberg og Gokstad for første gang ut på Vikingskipmuseet i Oslo.

Og skjelettene forteller en blodig historie. SE VIDEO!

Skjeletter fra vikingetiden - Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK /

Den 3. oktober ble skjelettet fra mannen i Gokstadskipet og skjelettene fra kvinnene i Osebergskpet overført til Vikingskipshuset på Bygdøy.

Skjeletter fra vikingetiden - Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK /
Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK

Åpnet i siste liten

Det er gått et år siden arkeologene løftet blykistene med likrestene ut fra de to gravhaugene i Vestfold. Der hadde de ligget urørt - siden de sist ble undersøkt i 1927.

Gravåpningen ble gjort i siste liten, fordi det hadde begynt å sive vann inn i kistene.

Siden har forskere finstudert benrestene. Nå vet de langt mer om hvordan de gravlagte levde - og ikke minst hva de døde av.

Skjelett - Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK /
Foto: Petter Oulie-Hauge/NRK

Se selv

Mer om historien disse benrestene skjuler får du nå på Viningskipsmuseet på Bygdøy. Historier som strekker seg 900 år tilbake i tid.

Der vil de bli utstilt for publikum i lang tid fremover. Gravskipene fra Gokstad og Oseberg ble brukt som farkoster til dødsriket for disse spesielle passasjerene for mer enn 900 år siden.

Torsdag 9. oktober kl 1800 vil professor Jan Hollck som ledet underøkelsene av de tre skjelettene, fortelle om analysene og skjelettene i Vikingskipshuset.

(NRK)

Siste videoer

Bønder på Romerike frykter jordras som i verste fall kan ta liv. Gamle avløpsrør fra 70-tallet er i ferd med å kollapse, slik at jordene blir oversvømte. Sist helg førte kraftige regnbyger til at deler av et jorde i Sørum forsvant.
Det er blitt trendy å bygge miljøvennlig. Sjøvann til oppvarming og blomstereng på taket er noen av de grønne tiltakene i nye store bygg i Oslo og Akershus.
Stengte gater og gravearbeid i Oslo sentrum er et stort problem for politi, brann og ambulanse når de skal rykke ut på oppdrag.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Lokale bønder i Gjerdrum og Eidsvoll står bak arbeidene i Landart 2014.
En ny måte å fange reker på, prøves nå ut i Oslofjorden. Det er MS Trygg, som selger reker på kaia Vollen i Asker, som utvikler en sorteringsrist i samarbeid med Havforskningsinstituttet. Slik det er i dag, dør tonnevis med småreker i jakten på de store.
Når du går langs Sagelva i Skedsmo, kan du nå lære om gamle dager og Strømmens lokalhistorie via mobiltelefonen. Og de man skal takke for det er nesten 600 elever ved Skjetten skole.