Hopp til innhold

Rekordår for farlig bakterie

Aldri har så mange blitt rammet av multiresistente gule stafylokokker som i 2007. 

Smittevern

Folkehelseinstituttet jobber nå med en ny veileder om hvordan sykehjemmene skal håndtere MRSA-smitte.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Nye tall viser at situasjonen er verst i Oslo og Akershus, hvor 93 personer utviklet infeksjon  fra den dødelige bakterien kalt MRSA.

Et håndtrykk kan være nok - og ifjor ble 250 nye personer smittet.

Ny veileder

Folkehelseinstituttet jobber nå med en ny veileder om hvordan sykehjemmene skal håndtere MRSA-smitte.

- Infeksjonene som kan oppstå er ganske mangfoldige og alvorlige. Det kan for eksempel være infeksjoner i indre organer og blodforgiftning, sier Petter Elstrøm ved Folkehelseinstituttet.

Ikke lenger bare sykehusfenomen

Før var MRSA sett på som et sykehusfenomen. Nå har den resistente bakterien spredd seg til resten av samfunnet.

-De siste fire-fem årene så har det økt ganske mye, og det ser man i alle de nordiske landene. Først og fremst så skyldes det nok importsmitte, fordi land ellers i Europa og ellers i verden har en veldig høy forekomst av MRSA, sier Elstrøm.

Isolert

Astrid Arnestrand fikk påvist infeksjon fra bakterien i august i fjor, og har siden den gang sittet isolert på et rom på Lillestrøm bo og behandlingssenter. Besøkende må ha på full beskyttelsesdrakt og en av de få 86-åringen har hatt besøk av er datteren Wenche Wirum.

-Vi må ha på oss en frakk som skal dekke hele figuren vår, plasthette på hodet, maske foran nese og munn og plasthansker, så du er helt dekket bortsett fra øynene, sier Wirum.

Aldri kvitt MRSA

Noen blir aldri kvitt MRSA fordi antibiotikaen ikke virker og smittede risikerer å leve isolert resten av livet. Wirum frykter at hun aldri igjen skal kunne besøke sin mor uten beskyttelsesdrakten.

- Det vil jo være ganske trist for både henne og for oss som ikke kan få besøke henne på det jeg kaller normal måte.

 

Ullevål universitetssykehus

Nytt isolat åpner på Ullevål Sykehus i mars.

Foto: Holm, Morten, Morten Holm / SCANPIX

 

Nytt isolat

Etter å ha stått klart i lang tid åpner et nytt isolat på Ullevål Sykehus i mars. Vidar Ormaasen forteller at de 10 nye sengene blant annet vil bli brukt til MRSA-infeksjoner.

- Vi skal kunne ta imot pasienter som eventuelt har svært alvorlige smittsomme sykdommer, for eksempel av typen Ebola. I tillegg skal vi bruke de i den vanlige driften med de pasientene som per i dag ligger på isolat, som tuberkulosepasienter, folk med MRSA infeksjoner og lignende.