Hopp til innhold

Fikk endelig erstatningen

– Jeg skal påse at pengene blir til gode for pappa, sier Bjørn Lutros datter.

Bjørn Johan Lutro

Bjørn Lutro har fått sykehjemssenga hjem og feirer jul sammen med familien i huset sitt. Han kom på barnehjem som baby da moren fikk tuberkolose. Han var på institusjoner i Oslo og Nittedal helt til han ble voksen. Familien har ikke fått svar på hvorfor han ikke ble adoptert bort.

Foto: Elin Martinsen / NRK

82 år gamle Bjørn Lutro opplevde overgrep og omsorgssvikt på barnehjem Oslo kommune sendte ham til. Etter mange års kamp har han fått 725.000 kroner i erstatning og en skriftlig unnskyldning.

Anne-Mette Lutro

Anne-Mette Lutro, Bjørns datter.

Foto: Elin Martinsen / NRK

– Jeg er glad de endelig ser ham. Han har aldri turt å be om noe. Pappa er ikke tøff når det gjelder å be om noe fra øvrigheta, sier Anne-Mette Lutro.

Ble mykere med årene

– Vi ble hundsa mye. Nå som jeg er i stillheten på sykehjemmet kommer så mye frem i huet, sier Bjørn Lutro.

Av alle han kunne fått omsorg fra som barn kan Bjørn bare huske en som fordelte kjærlighet likt, det var frøken Møhn på Bakkeheimen. Ellers hadde de favoritter. Han var ikke blant dem.

Anne-Mette forteller at moren brukte mange år på å få faren til å mykne opp, slik at han kunne gi barna sine en klem og vise kjærlighet på den måten.

– Du var stiv?

– Jeg var stiv, sier Bjørn Lutro.

Datteren beskriver en mann som ikke repeterte mønstre fra egen barndom. Han ble en kjærlig far og tok vare også på andres unger.

– Pappa har tatt lærdom fra sin barndom. Han fikk unger inn i idretten, ga narkomane søndagsmiddag. Det var mye elendighet med Vika-foreldre som satt på Veitvedt-kroa og drakk, sier Anne-Marie Lutro.

Snakker ikke om alt

Hun har alltid skjønt at det var noe mer med barndommen til faren enn at han bodde på barnehjem, men at det ikke er før de siste årene at han har snakket om det.

– Nå skjønner jeg mer av hvordan pappa var. Han skulle alltid please andre.

Selv nå er det fortsatt opplevelserer Anne-Mette Lutro kjenner til som hun likevel har valgt å ikke snakke med ham om.

Nå arbeider hun for å få faren ut av sykehjemmet og til et rekonvalesenshjem i Spania.

– De har veldig bra resultater. De trener pasientene 6 timer hver dag. Han var på vei til å kunne gå etter slaget, men så ble treningen stoppet på sykehjemmet her i Oslo, sier Anne-Mette Lutro.

Bjørn Johan Lutro

– Jeg var heldig som ble hivi ut fra Sommerfryd læregutthjem. Jeg bodde på Sjøfartens internat på hybel og tilfeldighetene ville det slik at jeg traff malermester Andersson. Jeg kom ikke på skråplanet, sier Bjørn Lutro. Han møtte mange av de ungene han vokste opp sammen med som alkoholikere på gata.

Foto: Elin Martinsen / NRK