Haikerens guide til galaksen - - Det er en tøff galakse. Hvis du vil overleve må du vite hvor håndkleet ditt er, sier Ford Prefekt til Arthur Dent i Haikerens guide til galaksen. - Foto: Photo: Laurie Sparham /

- Det er en tøff galakse. Hvis du vil overleve må du vite hvor håndkleet ditt er, sier Ford Prefekt til Arthur Dent i Haikerens guide til galaksen.

Foto: Photo: Laurie Sparham

Den internasjonale håndkledagen

Fredag 25. mai gikk den internasjonale håndkledagen av stabelen, til minne om Douglas Adams og hans Haikerens guide til galaksen.

Alle som er fan av Douglas Adams og Haikerens guide til galaksen oppfordres til å bære med seg et håndkle overalt der de tilbringer dagen.

Den internasjonale håndkledagen arrangeres i år for syvende gang, til minne om Douglas Adams bortgang i 2001.

Minnedagen ble for første gang markert i 2001, to uker etter Douglas Adams døde 11. mai. Det har deretter blitt en årlig hendelse.

Feirer dagen

 

Håndkledagen 2007 - Noen av dem som feiret håndkledagen 2007. - Foto: MMS-tipser / NRK

Noen av dem som feiret håndkledagen 2007.

Foto: MMS-tipser / NRK

- Her er datteren min og meg i Jaglan Beta-modus! Veldig glade på denne dagen! Har skrevet mastergradsavhandlingen min om denne bokserien, så det er litt ekstra stas, skriver Benjamin Eriksen i en MMS til NRK.

- Håndkledagen gikk ikke ubemerket hen på Romsås, skriver en annen NRK-tipser.

Kultromaner, hørespill og film

Douglas Adams er forfatteren av suksesserien Haikerens guide til galaksen, bøkene som begynte som et hørespill på BBC radio i 1978.

Det ble også laget en TV-serie på 80-tallet, som tidligere har vært sendt på NRK. Adams var den første til å kombinere komedie og science fiction.

Haikerens guide til galaksen kom som film i 2005. Douglas Adams var selv med på å skrive manuset til filmen.

 

Haikerens guide til galaksen - Karakterene i filmen har med seg håndklene over alt. - Foto: Photo: Laurie Sparham /

Karakterene i filmen har med seg håndklene over alt.

Foto: Photo: Laurie Sparham

Hvorfor håndkle?

I følge Haikerens guide til galaksen er håndkler uvurderlige for haikere. En viktig grunn er den psykologiske effekten.

I følge Adams vil de som plukker opp haikere, automatisk anta at en haiker som har et håndkle, også har med seg tannbørste, såpe, kjeks, kompass, kart, regnfrakk, romdrakt og så videre... 

Les Hva Haikerens guide til galaksen sier om håndklær

 

Facebook event: Towel day - Facebook event: Towel day - Foto: Skjermbilde fra Facebook /

Facebook event: Towel day

Foto: Skjermbilde fra Facebook

- Jeg gråter av glede

I Facebook er det startet opp  en hendelse rundt håndkledagen. Folk fra hele verden har meldt seg på, og mange uttrykker glede over ideen.

- Jeg gråter av glede, haikere gled dere! kommenterer Brian Deane.

- Å oppdage en slik dag til ære for Douglas Adams, det er.... for stort til å sette ord på, skriver Dominic Ciofalo.

Også nordmenn har meldt seg på håndkledagen. En av dem kommenterer kort "artig..."

Er du Adams-fan er det bare å finne fram et håndkle, og delta på markeringen. Send oss gjerne et bilde av deg og håndkleet ditt! Send det på epost  eller send en MMS med kodeord TIPS til 1987.

Siste videoer

Regjeringen gjør ingen ting for å stoppe ødeleggelse av torvmyrer i Norge, men bruker milliarder av kroner på å bevare slike myrområder i regnskogene i Indonesia og Malaysia.
Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".
Bønder på Romerike frykter jordras som i verste fall kan ta liv. Gamle avløpsrør fra 70-tallet er i ferd med å kollapse, slik at jordene blir oversvømte. Sist helg førte kraftige regnbyger til at deler av et jorde i Sørum forsvant.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Det er blitt trendy å bygge miljøvennlig. Sjøvann til oppvarming og blomstereng på taket er noen av de grønne tiltakene i nye store bygg i Oslo og Akershus.
Stengte gater og gravearbeid i Oslo sentrum er et stort problem for politi, brann og ambulanse når de skal rykke ut på oppdrag.
Lokale bønder i Gjerdrum og Eidsvoll står bak arbeidene i Landart 2014.