Hopp til innhold

Brøt plikt til å hjelpe

De to ambulansesjåførene fulgte ikke plikten til øyeblikkelig hjelp og kom med klart diskriminerende uttalelser, da de etterlot Ali Farah i Sofienbergsparken i Oslo. Dette ifølge en rapport fra Fylkeslegen i Oslo.

Ullevål pressekonferanse
Foto: Østlandssendingen / NRK

- Vi har gått igjennom loggen detaljert. Ambulansen var til stede 4-5 minutter, maks 6 minutter, ikke 8 slik Ullevål har sagt, sier fylkeslege Petter Schou.

Onsdag ettermiddag la fylkeslegen i Oslo frem en 25 siders rapport om saken.

Fulgte ikke sin plikt

Onsdag ettermiddag la Helsetilsynet i Oslo og Akershus ved fylkeslegen i Oslo frem en 25 siders rapport om saken, der en hardt skadd Ali Farah ble etterlatt av ambulansepersonell i Sofienbergsparken i Oslo den 6. august.

- Når det gjelder de to ambulansesjåførene har de ikke fulgt sin plikt om å gi øyeblikkelig hjelp. De har forlatt en person som fortsatt hadde behov for øyeblikkelig hjelp. Det er helt klart at helsepersonell ikke kan pålegge politiet kjøreoppdrag, og i dette tilfellet var det ikke truende situasjon, sier fylkeslege i Oslo, Petter Schou.

Glad for bekreftelse 

Kohinoor Nordberg
Foto: NRK

Samboeren til Ali Farah er glad for bekreftelsen rapporten gir henne.

- Jeg er selvfølgelig glad. Det er det jeg har sagt hele tiden. Jeg er glad fylkeslegen bekrefter det jeg opplevd, sier hun og fortsetter:

- Han fikk ikke omsorgsfull hjelp og øyeblikkelig hjelp, det skulle han fått, sier Kohinoor Nordberg til NRK.

Klart diskriminerende

- Ambulansepersonellet kom med klart diskriminerende uttalelser, som kan forstås som rasistiske. Vi forventer at alle i denne byen blir behandlet likt uavhengig av bakgrunn og sosial status.

- Vi ber om at Helsetilsynet vurderer reaksjoner, som advarsel og tap av autorisasjon. Dette er et markant avvik fra faglig standard. Det er en alvorlig hendelse selv om det er en engangshendelse, sier Schou.

Sofienbergparken
Foto: Caroline Drefvelin

Politiets innsats ikke vurdert

Ifølge fylkeslege Petter Schou viser granskingsrapporten at det ble gjort feil da den hardt skadde Ali Farah ble forlatt av ambulansesjåførene.

- Det er også stor uoverenstemmelse mellom det vitner forteller og det ambulansepersonellet selv sier.

- Vi har ikke vurdert politiets innsats, det er ikke vår jobb. men det er åpenbart at dette var en jobb for helsepersonellet.

Alvorlig svikt

Ifølge rapporten er den ene av de to i ambulansepersonnelet ikke autorisert helsearbeider. Det skal etter forskriften være to helsepersonell i hver bil, dette brytes daglig.

- Dette synes vi ikke burde være nødvendig i hovedstaden.

 

- Det kan heller ikke være slik at man kan misforstå hverandre når det gjelder kommunikasjon mellom legevakt og AMK. Det er et alt for sårbart system. Sier man HAST og ikke AKUTT havner man langt bak i køen. Vi vil se videre på samarbeidet mellom AMK og legevakt, der det har vært flere tilfeller av svikt. Dette er ikke forsvarlig.

Har startet rehablitering

Ali Farah ble slått ned i Sofienbergparken 6. august og ambulansepersonalet nektet å ta ham med til sykehuset. Polititjenestemenn på stedet tok ham heller ikke med og han ble til slutt fraktet til Legevakta i drosje.

Ali Farah er operert for hjerneblødning, og har nå startet rehabilitering.