Hopp til innhold

Vil ikke bytte denne grusen med asfalt

Selv om grusen på Slottsplassen regner bort, mener Selskabet for Oslo bys vel det er ulovlig å bytte den ut med det de mener vil framstå som rød asfalt.

Slottsplassen

Omleggingen skal forhindre at Slottsplassen ødelegges flere ganger i året, ved at grusen vaskes bort og ned på Karl Johan i kraftig regnvær.

Foto: Tor Smaaland / Det kongelige hoff

Slottsplassen skal pusses opp, og arbeidet skal etter planen starte rett over 17.mai.

Grusen som nå ligger på plassen skal byttes ut med en form for rød asfalt, og rehabiliteringen skal være ferdig inne grunnlovsjubileet 17.mai neste år.

Men Selskabet Oslo bys vel mener Slottsplassen må restaureres som en grusplass, og er imot at det legges rød asfalt på plassen istedenfor grus.

Grusen på Slottsplassen kan bli byttet ut med stabilisert grus over rød asfalt

Grusen på Slottsplassen kan bli byttet ut med grus som er limt sammen på et underlag av rød asfalt.

Foto: Link arkitektur AS

– Det blir ikke noe grus, slik folk flest oppfatter at grus oppfører seg. Slottsplassens lange periode som grusplass er nå forbi, dersom vi ikke får stoppet dette, sier Østberg til NRK.

Strider med kulturminneloven

Jan Sigurd Østberg

Daglig leder i Oslo bys vel, Jan Sigurd Østberg.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Omleggingen skal forhindre at plassen ødelegges flere ganger i året, ved at grusen vaskes bort og ned på Karl Johan i kraftig regnvær.

Planen er å legge en form for rød asfalt på plassen i stedet for grus. Men det vil være en så radikal omlegging av den verneverdige Slottsplassen at Oslo bys vel mener det er i strid med kulturminneloven.

– De som bygget slottet og plassen anla grus der. Ikke fordi det var en fattigmannsløsning, men fordi det var slik man bygget en plass på den tiden. Vår oppgave som arvinger er å holde det ved like, og ta vare på anlegget, sier Østberg.

Saken fortsetter under videoen.

Regnet får all grusen på Slottsplassen til å renne til alle de andre gatene som omringer slottet.

Også Oslo bys vel ønsker å gjøre noe med grusproblemet på Slottsplassen. Men de mener at grusen regner bort fordi underlaget på plassen er så tett at vannet ikke trekker ned i grunnen slik det skal. Derfor må hele området graves opp og dreneres skikkelig en gang for alle. Da mener Østberg at grusen vil bli liggende selv i kraftig regnvær.

– Vi vet det går an å få til en grusplass som holder seg stabil og der grusen ikke forsvinner.

– Virker ikke

Statsbygg har ansvar for rehabiliteringen av Slottsplassen, og er ikke enig i kritikken. Avdelingsdirektør Kjersti Sandvik sier Riksantikvaren støtter den nye løsningen, som de mener ikke kan kalles asfalt, og at restaurering med grus ville koste ti ganger som mye som asfaltering.

– Problemet med den løsningen er at Slottsplassen er så bratt og med den løsningen renner ikke vannet ned i bakken, det renner på overflaten, sier avdelingsdirektøren.

Ifølge Sandvik er dette allerede prøvd ut på Bygdøy.

– Det virker ikke. Det blir for stor utvasking når det er så bratt.

Plassens karakter skal ivaretas

Fagdirektør Ulf Holmene hos Riksantikvaren mener grusen som skal ligge på toppen av den røde asfalten vil ivareta plassens karakter og at forslaget derfor ikke bryter med kulturminneloven.

– Det er ikke slik at kulturminneloven krever at alt skal være som det alltid har vært. Kulturminneloven skal sikre historiske spor og det kan løses på forskjellig vis. Vi behandler plassen som om den var fredet og det gjør vi gjennom de løsningene som nå velges, sier han.

I 2009 ville Riksantikvaren ha grus på Slottsplassen. Hvorfor har dere snudd?

– Det er rett og slett fordi vi har blitt klokere. Det viser seg at vi klarer ikke å ivareta de økonomiske og driftsmessige hensynene med den løsningen vi har i dag, sier Holmene.

Beslutningen om å velge Statsbyggs forslag er tatt og arbeidene settes i gang etter 17. mai.