Hopp til innhold

– Stjeles for 100 millioner årlig

Mindre enn ett av tjue butikktyverier i hovedstaden ble anmeldt i fjor, anslår Oslo Handelsstands forening.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Svært få butikktyverier anmeldes

Oslopolitiet fikk inn 5.500 anmeldelser av butikktyverier i fjor. Det er bare toppen av isfjellet, mener Oslo handelstands forening. På bakgrunn av en undersøkelse foreningen har gjort, anslår de at det blir utført hele 120.000 butikktyverier i hovedstaden årlig.

Stemmer dette anslaget betyr det at mindre enn hvert tjuende butikktyveri ble anmeldt til politiet.

– Det er flere grunner til at mange lar være å anmelde. Det er tidkrevende. Det tar tid å fylle ut skjemaer, og ofte nekter tyvene å oppgi personalia. De ansatte må da anholde tyven helt til politiet kommer, og det tar gjerne opptil to timer før politiet dukker opp, sier Gunnar Larssen, administrerende direktør i Oslo handelsstands forening.

Handelsstanden i Oslo mener det stjeles varer for over 100 millioner kroner
hvert år. Penger butikkene ikke får igjen på forsikringen fordi tyveriene har skjedd i butikkenes åpningstider.

Politiet mener butikkene må bli flinkere til å anmelde.

– Det er viktig at tyveriene anmeldes. Handelstanden mener det er tungvidt og bortkastet tid, men vi er av en annen oppfatning, sier stasjonssjef ved Sentrum politistasjon, Bjørn Åge Hansen.

– Tyvene er proffere enn tidligere

Vekter på Eger i Oslo sentrum

Vekterne følger med på overvåkningskameraene på Eger i Oslo sentrum.

Foto: Fredrik Buer / NRK

Mye tyder også på at butikktyvene har blitt bedre oraniserte, og stjeler dyrere varer enn før. Mens det tidligere hovedsaklig var enkeltpersoner som stjal, er det nå i langt større grad organiserte bander som slår til.

På kjøpesenteret Eger i Oslo sentrum har de alarm på alle varer, og mange overvåkningskameraer. De ansatte har fått kurs for å lære å avdekke tyverier. Likevel prøver tyver stadig ut nye metoder for å forsøke å lure de ansatte.

Pål Henrik Kristiansen, driftsansvarlig Eger.

Pål Henrik Kristiansen, driftsansvarlig, Eger.

Foto: Fredrik Buer / NRK

– Tyvene er langt proffere enn tidligere. De har bedre redskap for å fjerne alarmer, og jobber i grupper der noen avleder betjeningen mens andre stjeler, sier Pål Henrik Kristiansen, driftsansvarlig på Eger.

Antall butikktyverier her har steget kraftig de siste årene, selv om både sikkerhetsvakter og de ansatte jobber aktivt for å avsløre tyvene.

Vesker og parfymer er poplære

– Merkevesker, sminke og parfymer er populære blant butikktyvene. Det er varer som er lette å omsette, og som det stjeles stadig mer av, sier Kristiansen.

Hans erfaring er at tyvene er mer bevisste på hva de stjeler enn før. Han forteller at tyvene ofte stjeler fra hyller som er minst synlige for betjeningen, og vet hvilke merker som er lettest å få omsatt.

– I fjor stjal tyvene dyrere varer enn året før. Gjennomsnittsprisen for en stjålet vare i 2011 var 3000 kroner, mens den i 2012 var rundt 4000 kroner, forteller han.

Han forteller at de anmelder alle tyverier. Men selv om tyvene blir tatt, er de gjerne tilbake i aksjon få dager senere.

– Det blir ikke gjort nok for å få tyvene til å slutte å stjele, mener han.

Tyveri fanget opp av overvåkninskamera på Eger i Oslo sentrum.

Tyveri fanget opp av overvåkninskamera på Eger i Oslo sentrum.

Foto: Fredrik Buer / NRK