Hopp til innhold

6000 turskilt kan havne på auksjon

Alle de grønne og lyseblå skiltene som viser vei i marka skal byttes ut. Etterspørselen etter de gamle skiltene har vært så stor at Turistforeningen vurderer å auksjonere dem bort.

Grønne skilt i marka som viser veien til tjern, fjelltopper og stuer som selger vafler skal byttes ut. Den Norske turistforening starter snart på jobben med å skru opp 6000 nye skilt.

VIDEO: Nye skilt skal vise vei i marka.

Skiltet øverst blir historie, når skiforeningen bytter skilter.

BYTTES UT: Skiltet øverst blir historie. Bildet under viser hvordan de nye skiltene ser ut.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

De lyseblå og grønne turskiltene har hjulpet folk til å velge riktig vei i marka siden slutten av 1920-tallet.

Nå har Turistforeningen bestemt seg for å bytte ut alle de 6000 skiltene som dekorerer turstiene i Oslomarka. På sikt er målet å bytte ut skiltene over hele landet.

Skriften endres fra lyseblå til hvit, og grønnfarget blir klarere, for å øke kontrasten og gjøre de lettere å lese. Men det var ikke med lett hjerte Turistforeningen gikk bort fra de lyseblå bokstavene.

– Vi har vært tvilende, og diskutert mye internt om vi virkelig skal bytte ut den lyseblå skriften, som har vært vår identitet gjennom mange, mange år. Man nå gjør vi det, og det ser bra ut, sier Dag Olav Brekkan, markakonsulent i DNT Oslo og omegn.

Stor etterspørsel

Det var Aftenposten som først skrev om de nye skiltene, og etter tirsdagens artikkel i avisen har telefonen nesten ikke stått stille hos Turistforeningen.

– Det er faktisk veldig mange som ønsker seg et gammelt skilt. Allerede på morgenen begynte det å komme e-poster og telefoner med forespørsler. Det er mange som har mye følelser for marka, og skiltene, for skiltene er en del av marka, sier Brekkan.

Selv kunne han ønske seg et skilt hjemme på stueveggen.

– Det må bli et fra Romeriksåsen. Det er liksom mitt sted, smiler han.

Det er foreløpig bare Turistforeningens skilt som byttes ut. Skiforeningens grønne skilt med rød skrift forblir som de er i dag inntil videre.

6000 turskilt i Oslomarka skal byttes ut. Se hvordan de lages.

VIDEO: Ola Riise er blant de som lager Turistforeningens nye skilt. Se hvordan skiltene lages i denne videoen.

Hjelper folk til å finne rett vei

I snekkerverkstedet hos Asker produkt AS er de ansatte i full sving med å kappe, gravere og male treplankene. Bedriften baserer seg på tilrettelagt arbeid for yrkeshemmede.

– Det er viktig hvilken vei pila peker, slik at skiltene viser rett vei, sier Ola Riise.

Han har ansvaret for å gravere inn pilene, en jobb han liker godt.

– Det er veldig artig. Jeg hjelper folk å finne fram i marka. Jeg er egentlig litt stolt, sier han.

Kollega Ken Roger Evensen liker også jobben, selv om han tviler på at han selv kommer til å få bruk for skiltene.

– Jobben er veldig kul og interessant, men jeg går ikke så mye ut selv. Jeg liker å være inne. Men nå kan i alle fall ikke folk skylde på meg hvis de går feil i skogen.