Hopp til innhold

- Ikke se folk i øynene

Oslopolitet oppfordrer folk til ikke å se fremmede i øynene når de er ute på byen. Det kan fremprovosere vold.

Uteliv
Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Blikkontakt kan ifølge politiet ofte provosere til vold som kunne vært unngått.

- Noen kan føle det provoserende. Det er synd at det er sånn, men provoserende blikk er nok til å oppleve vold, sier politioverbetjent Geir Tveit ved Grønland politistasjon.

Volden er grovere

Så langt i år har antall anmeldelser av voldshendelser i sentrum økt sammenlignet med i fjor.

Og flere ungdommer slås ned av jevnaldrende  enn før.

 

Leder i Natteravnene i Oslo Lars Norbom
Foto: Ida Brabrand / NRK

Natteravnene som vandrer i Oslo sentrum i helgene oppfordrer også folk til å unngå å provosere.

- Det er mange mennesker du ikke kjenner når du er ute. Jeg prøver å unngå å se folk i øynene når jeg er ute, og særlig hvis jeg har drukket litt, og kan ha slørete og nedlatende blikk. Det kan ofte føre til en konfliktsituasjon, sier leder i nattevandrerne i Oslo, Lars Norbom.

Natteravnene merker at volden også er blitt grovere enn tidligere. De opplever vold hver helg når de går sine runder i byen. 

- Vi hadde en episode utenfor Saras telt. Det var en kameratgjeng som gikk over fotgjengerfeltet, så kom det da et par gutter bak, og slo ned han ene. Han datt bare rett ned, sier en i utepatruljen til natteravnene.

Flere bruker kniv

Eter å ha vandret flere år i gatene for at folk skal føle seg tryggere, merker Lars Norbom en endring i voldsbildet i Oslo sentrum

- Det vi har sett det er at det er en lavere terskel for bruk av stikkvåpen og til dels også skytevåpen dessverre. Det er ikke så mange voldsepsioder, men de er grovere nå enn tidligere, sier Norbom.

Tall fra politiet viser at i løpet av 2005 kom det inn 948 anmeldelser for slag, spark og knivstikking i sentrum.

Det tilsvarer i gjennomsnitt nærmere tre voldsanmeldelser hver eneste dag.

I 2006 har antall anmeldelser av knivsaker ved Grønland politistasjon økt med 8.5 prosent så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor.

- Vi ser en klar tendens. I 2004 og 2005 var statistikken relativt stabil, hittil i 2006 så er vi omtrent på fjorårsnivå, så vi ligger ann til en negativ økning i 2006. Både knivbesittelser og trusler om vold har økt, sier politioverbetjent Geir Tveit ved Grønland politistasjon.

De fleste voldstilfellene i sentrum skjer i Rosenkranzgate og i nedre del av Karl Johan.

Mer frykt etter store voldshendelser

Natteravnene frykter at hendelsene her skaper utrygghet i byen generelt.

- Det er bekymringsfullt og det er også noe som kan føre til at folk får en viss frykt for å gå ute, sier Norbom.

 

Natteravner i Oslo
Foto: Ida Brabrand / NRK

 

Folks utrygghet merkes særlig godt etter større voldshendelser som får store oppslag i mediene, forteller natteravnene. Da tar ekstra mange kontakt.

- Mitt inntrykk er at det topper seg når det har vært medieoppslag, som etter skyteepisoden på Aker Brygge i sommer, når flere ble skutt. Da opplever vi at folk i større grad er skeptiske til å gå ute nattestid, sier Norbom.

Forsker Thomas Håland ved norsk institutt for by- og regionsforskning sier folks uro og utrygghet for vold øker i takt med det antall tilfeller av vold vi hører om. Han mener det dannes en ond sirkel.

- De som bærer kniv, bærer den også i frykt. Gjenger opptrer også kollektivt fordi de har frykt for å være alene, sier Håland.