Hopp til innhold

Tollere vil lære å håndtere vold

Plasstillitsvalgt frykter det må skje noe alvorlig før tollerne får opplæring i å takle vold og trusler.

Tollere på Svinesund

Tollerne grenseovergangene har i dag håndjern og lommelykter å forsvare seg med. Det er ikke nok mener plasstillitsvalgt.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Tollerne ved grensekontrollen opplever en stadig tøffere hverdag. Det mener Håvard Gaustad som er plasstillitsvalgt for grensekontrollen på Svinesund.

– Vi opplever stadig flere episoder hvor vi blir utsatt for verbale trusler. Men vi har også hatt noen antydninger til voldsepisoder. I tillegg har vi hatt en del situasjoner i trafikken hvor kurerer rett og slett har gitt gass, og ikke tatt hensyn til at tollerne står i veien og forsøker å stanse dem, sier han.

– Forskjellig fra region til region

Gaustad mener at tollerne ikke er godt nok kurset til å takle slike volds- og trusselepisoder.

Tollerne får ofte jobben med å stanse tunge kriminelle nettverk, og i siste utgave av Norsk Tollblad spør Gaustad om det må skje noe virkelig alvorlig med en tjenestemann før det blir gitt nødvendig opplæring og utstyr.

– Når den dagen kommer håper jeg at vi er i stand til å takle det, sier han til NRK.

Han forteller videre om egentrening uten kompetanse og om tollere utstyrt med et sett håndjern og en lommelykt, som skal hamle opp med profesjonelle smuglere.

– Her i etaten verserer det forskjellige instrukser og retningslinjer fra region til region, spesielt når det kommer til sikkerhet. Dette er urovekkende, skriver han i sitt leserinnlegg.

Etterlyser bedre oppfølging i etterkant

Håvard Gaustad

Tillitsvalgt ved grensekontrollen på Svinesund Håvard Gaustad forteller at de stadig opplever å bli utsatt for trusler.

Foto: Caroline Enge / NRK

Gaustad sier at tollerne fortrinnsvis skal forsøke å unngå konflikter med smuglerne, men at virkeligheten gjør at de må være godt forberedt også på å takle dette til en viss grad, både mentalt og fysisk.

Han er klar på hva slags trening som må til for å bedre sikkerheten for tollerne.

– Det er først og fremst selvforsvar og arrestasjonsteknikk. Det er viktig at vi får sikret oss selv, med den trenden vi har nå, med at biler snur på E6 og kjører i feil kjøreretning, tunge kriminelle nettverk og smugling av både små og store pengesummer og varer for flere millioner kroner, sier han til NRK.

Han etterlyser også bedre ivaretakelse av den enkelte tjenestemann etter å ha opplevd vold og/eller trusler.

– For det første må det komme på banen et godt profesjonelt apparat som følger opp og ivaretar tjenestemannens mentale helse i etterkant, skriver han i Norsk Tollnytt.

– For det andre må Tollvesenet ta saken seriøst og anmelde hendelsen i langt større grad enn i dag. Jeg vet at det slurves med dette i noen tilfeller, fortsetter han.

NRK har vært i kontakt med Tollvesenet, som ikke ønsker å kommentere denne saken.