Hopp til innhold

Smuglerøl flommer blant mindreårige

I fjor viste tall at hver fjerde ølboks blant russen var polsk. Men det er ikke bare russen som lett får tak i drikkevarer som er smuglergods.

Gigantbeslag av øl 3. juni 2012

Så langt er over hundre tusen liter øl beslaglagt i år - og mye havner hos ungdom.

Foto: Tollvesenet

I en reportasje i Finansavisen tirsdag kommer det frem at russen mesker seg med smuglerøl. Russ avisen har snakket med, bekrefter at det er helt vanlig. April-tall fra grensa på Svinesund viser at det første kvartal i år er beslaglagt 104.652 liter øl, mot 88.904 liter i fjor.

For mindreårige kan det bli vel så dyrt å kjøpe smuglervarer som det er å kjøpe i butikker på grensa. De må betale full pris uansett, fordi de ikke får handlet andre steder.

Ragnar Foss

Halv pris

For 350 kroner kan russen skaffe seg et brett med polsk øl, med seks prosent alkohol. For 3500 kroner får russen 72 liter øl og seks liter vodka, noe som er under halv pris av Vinmonopolets priser.

Forsyningene kommer fra polske smuglerligaer, som har sentrale kontakter i ungdomsmiljøet. Ifølge avisen foregår kjøp og salg blant annet via varsler på nettet.

Ragnar Foss er leder for ungdomsavsnittet i Østfold politidistrikt, og han er godt kjent med at unge har enkel tilgang til smuglerøl.

Han mener det blir helt feil å henge ut russen, for dette er noe som er mer utbredt blant unge til at man kan stigmatisere en gruppe.

Ragnar Foss, ØStfold politidistrikt

Ragnar Foss hos Østfold-politiet, sier de er godt kjent med at smuglerøl er lett tilgjengelig.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli

– Jeg synes det er urettferdig overfor russen. Selv om de konsumerer mer alkohol i tiden de er inne i nå, drikker de ikke mer enn den gemene hop. Ser man seg rundt, så er det mye ulovlig alkohol i omløp. Dette er noe vi ser blant ungdom helt ned i 14-års alder, sier han.

Når unge under 18 år skal kjøpe alkohol, kreves det ingen aldersgrense for smuglerøl, forklarer Foss.

Russ 2008

Russen er blant dem som ifølge Finansavisen drikker mye smuglerøl, men dette gjelder den gemene hop av ungdom, mener politiet.

Foto: Brit Jorunn Svanes / NRK

– Spesielt unge som har et stort konsum av alkohol, har verken alderen eller penger til å kjøpe på butikken. Da må de ut i det grå markedet. Det er ikke alle som har eldre som kan kjøpe for seg, sier han.

– Nådeløst marked

Foss forteller videre at dette er noe politiet jobber med hele tiden, men det er ikke lett å få bukt med smuglervarer som florerer blant unge.

– Vi følger med hele tiden, og får vi greie på at et salg er på gang, legger vi en del jobb i å ta den enkelte selger.

Han legger ikke skjul på at den jobben må konkurrere med andre oppgaver.

– Vi henstiller selvsagt til at man ikke kjøper smuglergods.

Han forteller videre at det ikke en gang lønner seg å kjøpe smuglerøl.

– For mindreårige kan det bli vel så dyrt å kjøpe smuglervarer som det er å kjøpe i butikker på grensa. De må betale full pris uansett, fordi de ikke får handlet andre steder. De må betale det selger krever. Sånn sett er markedet nådeløst.

Han sier videre at veldig lite av transporten stopper eller kjøres til lager. Den konsumeres fortløpende.

Hvordan opplever du voksnes holdning til smugling av alkohol?

– Det er klart mange ser det som fristende å spare noen kroner. Veldig mange sier jo ja til billige ting. Før var det elektroniske artikler som ble smuglet, nå er det billige polvarer, forklarer han.

– Bekymrer oss

Administrerende direktør Petter Nome i Bryggeri og drikkevareforeningen er bekymret over utviklingen. Han ble intervjuet i forbindelse med avisens russesak og viser til en undersøkelse blant russen i fjor, som viste at hver fjerde ølboks var polsk.

Petter Nome

Petter Nome i Bryggeri og drikkevareforeningen er bekymret for utviklingen.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Nome mener at alkoholavgiften må ta deler av skylden, og at politikerne må ta dette mer alvorlig enn de gjør i dag.

– Alkoholavgiften i Norge er tre ganger så høy som i Sverige og åtte ganger så høy som i Danmark. Tollvesenet sier de tar det meste, men det stemmer ikke, sier Nome Finansavisen.

Han er redd dette kan bli en del av ungdomskulturen.

– Det meste av smuglergodset blir ikke tatt. Det kan selvfølgelig være en og annen polsk håndverker som sper på inntekten, men her er det hovedsakelig snakk om smuglerligaer, sier han.