Hopp til innhold

Dømt til fengsel torsdag, sendt hjem søndag

Tollvesen, politi og rettsvesen var effektive og fikk dømt smugleren til fem måneders fengsel dagen etter at han ble tatt. Men tre dager senere ble mannen sendt hjem til Polen, fordi det fantes ikke plass til ham.

Stakk av fra beslag

Dette bildet tok Tollvesenet av bilen og varene som ble beslaglagt.

Foto: Tollvesenet

Tidlig onsdag morgen ble mannen stanset på Svinesund. Han kjørte en varebil, og i bilen hadde han 153 liter brennevin, 1.566 liter øl og 16.000 sigaretter. Samlet avgift på smuglergodset ville vært vel 190.000 kroner.

Det gjorde ikke saken bedre for mannen at bilen han kjørte hadde fjærer som var stivet opp.

Fikk bot på 50.000 kroner i 2011

Dette er ikke første gang polakken er blitt tatt for smugling. I 2011 fikk han en bot på 50.000 kroner for et tilsvarende forhold.

– Da fengslet Halden tingrett ham, men det var heller ikke da noen fengselsplass å oppdrive, så jeg avgjorde saken med et forelegg, opplyser politiadvokat John Skarpeid i Østfold politidistrikt.

Dom dagen etter

Mannen stakk av til fots og etterlot bil og smuglergods da han ble stanset i forbindelse med tollkontrollen onsdag morgen. Han ble pågrepet et par timer senere og satt i arrest. Allerede klokken ett torsdag ettermiddag ble retten satt i Halden tingrett. Og den 24 år gamle polakken la kortene på bordet. Han var villig til at saken kunne bli avgjort med tilståelsesdom.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sitat fra smuglerdom

Smugling er et alvorlig problem, ifølge dommen fra Halden tingrett.

Foto: Halden Tingrett

Halden tingrett reagerte strengt. Domstolen mener smuglingen av alkohol og tobakk er et økende og alvorlig samfunnsproblem og avsa en dom på fengsel i fem måneder. Retten bestemte også at smuglervarene og bilen mannen kjørte skal beslaglegges. Han får heller ikke lov å kjøre bil i Norge de neste tre årene.

Politiadvokat John Skarpeid

Politiadvokat John Skarpeid.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Men den 24 år gamle polakken anket dommen.

Det betyr at mannen ikke kunne bli overført til soning, men i stedet måtte bli varetektsfengslet. Selv om Halden tingrett hadde vært forutseende nok til avsi en kjennelse om at mannen kunne holdes i varetekt, måtte politiet la mannen gå på søndag. Det var ikke mulig for politiadvokat John Skarpeid å oppdrive en varetektsplass til ham.

Skarpeid forteller at det hadde vært lettere å fremskaffe en soningsplass enn en plass i varetekt.

Sendt til Polen

– Denne gangen ble han utvist og uttransport til Polen, forteller Skarpeid.

Dersom han kommer tilbake nok en gang er det også en alvorlig sak, da bryter han innreiseforbudet.

– Ny rettspraksis på området medfører at han kan forvente en straff på nærmere ett års fengsel hvis han bryter innreiseforbudet. Tidligere var dette straffet med fengsel i 35 dager, sier Skarpeid, og legger til: – Hvis han kommer tilbake og det er ledig fengselsplass.

Politiadvokaten håper det tross alt forebygger rekruttering av kurerer at smuglervarer og bil blir beslaglagt og at de som vender tilbake etter utvisning risikerer lang fengselsstraff.

Skarpeid legger ikke skjul på at det er frustrerende for ham som politijurist å ikke ha de arbeidsredskapene han trenger. Han ønsker seg flere varetektsplasser.

Moss fengsel står tomt

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) har tatt til orde for at Moss fengsel, som står tomt, bør tas i bruk igjen for å rette på situasjonen med manglende varetektsplasser.

Hans partikollega, statssekretær Vidar Brein-Karlsen forteller at Justisdepartementet nå arbeider konkret med å få avklart om Moss fengsel kan tas i bruk igjen. Det vil i tilfelle kunne bety ti plasser.

– Jeg forstår meget godt at politiet opplever det som frustrerende å løse sakene og oppleve at de som blir dømt slippes løs, sier Brein-Karlsen.

Statssekretæren mener det er ubalanse i straffesaks-kjeden. Han sier det tidligere er blitt satset på politiet, samtidig som kriminalomsorgen er blitt nedprioritert.