Dumper søppel langs norske veier

Søppeltømming langs veiene er et økende problem. Men for politiet er dette saker som må vike for større etterforskninger.

NCC Roads, som har ansvaret for vedlikehold av veiene i Indre Østfold, opplever at ulovlig søppeltømming er et økende problem. I det siste har mange stoppet og dumpet søppel og annet avfall, blant annet møbler ved fylkesvei 120 mellom Hobøl og Våler.

– De kaster fra seg her og lar andre ta jobben, sier Børre Tovsrud i NCC. Han er en av de som får ryddejobben etter miljøsynderne.

Blir ikke prioritert

Politiadvokat i Follo politidistrikt, Tor Anders Pedersen.

Politiadvokat i Follo politidistrikt, Tor Anders Pedersen.

Foto: Christian Nyggard Monsen.

Politiadvokat i Follo politidistrikt, Tor Anders Pedersen, opplyser at dersom søppelet er skjemmende eller til skade for andre er det et brudd på forurensningsloven.

Til tross for at mange som dumper søppel bryter med forurensningsloven, må miljø – og økonomiavdelingen hos politiet prioritere mer alvorlige saker først.

– Et lite tilfelle av brudd på forurensningsloven vil i enkelte tilfeller måtte vike for større etterforskningssaker, sier Pedersen og understreker at slike saker blir gjenopptatt for etterforskning når det er ressurser til det.

Stenger rasteplasser

Reidar Otto Andersen i NCC Roads forteller at for å få bukt med problemet har Statens vegvesen prøvd å stenge av en rasteplass som tidligere ble neddynket av søppel.

– Etter stengningen har det ikke vært et flak av søppel å spore, forteller Andersen som tror det kan være en løsning.

Rasteplassen på Monaryggen på Mysen er en av mange rasteplasser langs E18 hvor veivesenet har satt ut steinblokker eller gravd grøfter for å hindre at biler stopper og dumper søppel.

Ber sjelden om politihjelp

Tidlig i februar ble det funnet sekker med asbestholdig bygningsmateriale. Da gikk Hobøl kommune til politianmeldelse. Dette pleier verken de eller Vegvesenet å gjøre når de oppdager ulovlig fyllinger.

– Grunnen til at vi ikke gjør det i alle saker er rett og slett fordi vi ikke føler at det har noen særlig hensikt å anmelde det. Dette er ikke saker som blir prioritert fra politiets side vil jeg tro, sier avdelingsleder i Hobøl kommune, Håvard Lucasen.

Han påpeker at søppeltømmingen langs riksveien ikke er heldig for miljøet og tenker spesielt på drikkevannet i Hobøl-elven.

– Store deler av riksvei 120 ligger veldig tett på Hobølelven så en del avfall som kastes der kan bli avrenning ned til elven og ender opp i en drikkevannskilde, så man skal jo tenke litt over slike ting, sier Lucasen.

Flere nyheter fra NRK Østfold

Tidlig i morges starta laksefisket i Enningdalselva i Halden. For mange fiske-entusiaster betyr det julekvelden og 17. mai på en gang, og forventningene var høye.

I dag startet laksefiske

Tidlig i morges starta laksefisket i Enningdalselva i Halden. For mange fiske-entusiaster betyr det julekvelden og 17. mai på en gang, og forventningene var høye.

Hjem fra Bergen i går med tre baklengs i sekken. Stadig nederst på tabellen. Tidenes verste serieåpning. Hvordan reagerer FFKs tilhengere?

Orker FFK-supporterne mer nå?

Hjem fra Bergen i går med tre baklengs i sekken. Stadig nederst på tabellen. Tidenes verste serieåpning. Hvordan reagerer FFKs tilhengere?

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Foreslår dobling av eiendomsskatt

    Rådmannen i Halden foreslår at eiendomsskatten bør økes til høyeste mulige nivå i kommunen i løpet av to år. – Forslaget om å doble eiendomsskatten i Halden får neppe støtte fra Høyre, sier partiets gruppeleder i kommunestyret, Fredrik Holm. Partiet har ennå ikke behandlet saken. Men Holm tror det blir vanskelig å gå for en så stor økning.

  • 1100 færre hotellsenger

    Rundt femten hoteller, vandrerhjem og hytteanlegg i Värmland er gjort om til flyktningmottak. Før årets sommersesong har länet 1100 færre sengeplasser å tilby turistene. Det melder SVT Värmland. Turistansvarlig i Hagfors kommune, er bekymret for tilbudet. I hennes kommune er det 200 færre sengeplasser i år, plasser som stort sett var leid ut i fjor.