Hopp til innhold

Flere kvinner søker hjelp ved krisesenter

Det er en markant økning av kvinner som søker hjelp på krisesenteret i Moss. Nå må de vurdere å utvide kapasiteten.

Bilder inne fra lekerommet på krisesenteret i Moss, arkivbilder fra krisesenteret i Sarpsborg. Sync med styreleder ved krisesenteret i Moss, Anne Bramo.

Økningen så langt i år er på hele 46 prosent. Akkurat nå er det syv voksne og elleve barn som bor på krisesenteret i Moss, og senteret vurderer å øke kapasiteten.

Styreleder ved krisesenteret, Anne Bramo, tror den kraftige økningen skyldes en ny handlingsplan, og mye arbeid rettet inn mot vold i nære relasjoner.

– Det er et veldig stort fokus på arbeidet mot vold i nære relasjoner, fra alle kanter; regjeringen, Stortinget, riksadvokaten, kommuner. Vi tror det har en sammenheng med at man blir oppmerksom på at vold i nære relasjoner har betydning for den det gjelder og da tør de å oppsøke et krisesenter, sier hun.

Les også:

Fagfolk har fått opplæring

I tillegg tror hun fagfolk som jobber med dette, er blitt flinkere.

– Fagfolkene som jobber ute i kommunene, som jobber tett på for eksempel barn i skolen, på helsestasjoner også videre, har fått opplæring i hvordan de skal avdekke og se etter vold. Vi tror at det resulterer i at flere kommer til krisesentrene, sier hun.

Bramo forteller at de har utarbeidet en konkret handlingsplan på vegne av Moss, Rygge, Råde og Våler.

– Den gir noen konkrete redskaper i forhold til det å avdekke vold i nære relasjoner. Det er noen som har sagt at man må tro det, før man kan se det. Jeg tror at nå begynner fagfolk å tro at vold i nære relasjoner skjer. Det kan skje meg, det kan skje deg, det kan skje hvor som helst. Det viser også forskningsrapportene som har skutt fart, at det er mange som opplever å bli utsatt for vold av dem som man egentlig skal være tryggest sammen med, sier hun.

Les også:

Vil fange opp sårbare grupper

Styrelederen tror folk også er mer bevisst på hva vold er.

– Det kan være når mannen eller kona lugger, slår, sier stygge ting, bruker nedsettende karakterer også videre for å skaffe seg makt. Makt og avmakt er jo det det handler om. Det er viktig at vi setter et språk for dette her, og sier hva vold er, sier hun.

Bramo sier de også jobber for å fange opp såkalte sårbare grupper. I Mosse-regionen holder de for eksempel på å etablere et tilbud til voldsutsatte rusavhengige kvinner.

– Vi har gjort en rapport på det, og vet at det også er et stort omfang og at det foregår mye voldsutøvelse i rusmiljøene.