Hopp til innhold

Amfetaminlignende stoff i kosttilskudd

Mattilsynet advarer mot kosttilskudd som lover mye med rask virkning, etter funn av amfetaminlignende stoff i produktet Craze.

Craze

– Et høyrisikoprodukt, ifølge det amerikanske antidopingbyrået USADA. Noe produsenten Driven Sports avviser.

Foto: SVT

Svenske Västnytt sendte sist vinter prøver av kosttilskuddet Craze inn til Statens kriminaltekniska laboratorium i Stockholm.

Analysen viste spor av stoffet N-etyl-1-fenyl-2-butylamin, som er et amfetaminliknende stoff. Virkninger av stoffet er hyperaktivitet, muskelrykninger, forstyrrelser i hjerterytmen og forvirring.

Det førte til at forhandlere trakk produktet, og mange nordmenn kjørte over grensen til Svinesund for å få tak i tilskuddet som raskt ble utsolgt.

Nå har amerikanske laboratorier bekreftet amfetaminfunnet, og kosttilskuddet er satt på det amerikanske antidopingbyrået, USADA, sin liste over høyrisikoprodukter.

Den amerikanske produsenten Driven Sports nekter fortsatt at Craze inneholder det farlige stoffet, og Craze er i skrivende stund utsolgt fra produsentens nettbutikk.

Stoffet er totalforbudt i Danmark.

Vidundermiddel og paranoia

Craze kom på markedet i 2012, og ble hyllet i kropsbyggingsblogger og kosttilskudds-tester.

Men senere begynte brukerne å melde om negative bieffekter. På svenske nettsider skriver brukere at de føler de blir paranoide av å ta kosttilskuddet, noe som førte til at svenske medier begynte å undersøke Craze sist vinter.

På sosiale medier sammenlignes kosttilskuddet blant annet med «dunderhonningen» som gir barnefiguren Bamse kjempekrefter.

Andre føler de får dårlig samvittighet av å bruke Craze, og frykter de kan bli avhengige av kosttilskuddet.

(Teksten fortsetter under bildet.)

Muskler

Kosttilskuddet blir ofte brukt når man skal bygge store muskler.

Foto: MARTIN MEISSNER / AP

Roser kosttilskudd-butikk

Kjeden Gymgrossisten som selger blant annet kosttilskudd, både via netthandel og butikker i Oslo og Strømstad, har sluttet å selge Craze etter at SVT avslørte at det amfetaminliknende stoffet fantes i kosttilskuddet.

Per Wiik Johansen, medisinsk sjef i Antidoping Norge, sier det var riktig måte å håndtere saken på.

– Når man får antydninger om at det finnes stoffer av denne karakter, er det helt riktig å trekke preparatene så fort som mulig ut av hyllene, sier Johansen.

Flere store amerikanske kjeder som Walmart har også fjernet Craze fra sine hyller.

– Vær skeptisk

Seniorrådgiver i Mattilsynet Anne Kristi Sommer kan ikke si noe konkret om kosttilskuddet Craze, men sier på generell basis at det ikke er lov å omsette produkter som inneholder ulovlige stoffer eller stoffer som er helsefarlige. Men Mattilsynet har kun myndighet over norske bedrifter.

– Veldig mange kosttilskudd blir solgt over nett. Er det da utenlandske virksomheter har vi ikke myndighet til å gjøre noe. Men er det norske bedrifter og vi vet at det er helsefarlige eller ulovlige stoffer i kosttilskudd som blir solgt, kan vi aksjonere mot dem, sier Sommer.

Hun ber folk om å være skeptiske til kosttilskudd som lover mye.

– Forbrukeren må styre unna produkter som lover mye og rask virkning. Da kan det være at de inneholder ulovlige stoffer rett og slett for å oppnå den virkningen.

Kan det finnes slike stoffer i kosttilskudd som selges i norske butikker.

– Det kan være. Vi har funnet det før. Vi har gjort noen analyseprosjekter før, og testet produkter som lover mye veldig hurtig, og da har vi funnet legemiddelstoffer, sier Sommer.

– Kosttilskudd skal ha en virkning, men den virkningen er ikke veldig stor og kan kanskje komme etter litt tidsbruk, legger hun til.