Hopp til innhold

– Opplever det som en kriminell handling

IL Drammen Bul politianmeldte underslag i idrettslaget, men tette relasjoner innad i klubbene gjør slike saker vanskelig for de involverte.

Sissel Olsen, IL Drammen Bul

Leder i IL Drammen Bul, Sissel Olsen, sier det ikke har vært enkelt å håndtere underslagssaken i klubben.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

I fjor ble det anmeldt 16 tilfeller av økonomisk kriminalitet i norske idrettslag, men mange kvier seg for å politianmelde underslag selv om Norges Idrettsforbund anbefaler dem dette.

Sissel Olsen, som er leder i IL Drammen Bul, sier de sliter økonomisk etter at flere titalls tusen kroner ble borte fra klubbkassa.

– Vi skulle på en cup, og så ble pengene satt inn på en privat konto fordi man skulle ha oversikt over hvem som hadde meldt seg på. Og så etterlyste vi de pengene, som skulle inn på klubbkontoen vår, men de pengene kom ikke inn der. Det var slik vi oppdaget det, sier Olsen.

I et forsøk på å få tak i de 36 000 kronene, har klubben fulgt rådet fra Norges Idrettsforbund.

– Vi valgte jo å politianmelde det, fordi vi opplever det som en kriminell handling. Og ingen i styret kunne akseptere det. Vi prøvde å gå i dialog, men det hjalp ikke. Da tok vi kontakt med håndballforbundet og idrettskretsen, og de anbefalt oss å anmelde det. Og hvis ikke vi anmelde det, så ville de vurdere å gjøre det, forklarer Olsen.

– Hva er utfordringen i slike saker?

– Det er de ganske nære relasjonene. Det blir jo på en måte en vennegjeng, du får noen relasjoner som er vanskelige å anmelde. Det har ikke vært en enkel sak.

Mjøndalen IF har tatt grep

– Som du ser her, så skal det alltid signeres av to personer.

Det forklarer daglig leder i Mjøndalen idrettsforening Tina Brock, som viser frem et oppgjørsskjema som nå er standard på alle foreningens arrangement.

I MIF har de tatt grep etter at en tillitsvalgt i 2011 forsynte seg godt av pengekassa til en av idrettsgruppene. Men i motsetning til IL Drammen Bul, ønsket MIF å løse saken internt. Tette relasjoner og personhensynet veide tyngre enn den kriminelle handlingen.

– Kanskje det er naboen din, kanskje det er moren eller faren til ditt barns beste kamerat. En du må se i øynene så lenge du bor der du bor. Derfor er det her fryktelig vanskelig å konfrontere, sier Brock.

Saken fortsetter under bildet

Tina Brock, Mjøndalen IF

Daglig leder i Mjøndalen IF, Tina Brock, sier de har tatt grep etter et underslag i en av idrettsgruppene i 2011.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Ting blir veldig gjennomsiktig, og vi ønsker jo selvfølgelig å løse ting før man går til det skritt å politianmelder. Men så ser vi jo og at vi har erfaringer nå med at kanskje det er det beste å gjøre aller først, forklarer Brock.

Saken endte til slutt i politianmeldelse og dom for vedkommende.

I IL Drammen Bul er de opptatt av at den som underslår også tar konsekvensene av sine handlinger.

– Det er jo den som gjør noe galt som skal svi for dette, ikke ungene og foreldrene som har betalt kontingent, sier Olsen.

Kan være toppen av et isfjell

– Vi vet ikke noe eksakt om omfanget. Vi kjenner de som blir politianmeldt, og i fjor var det til sammen 16. Vi vet at muligheten er til stede for mange, fordi pengeflyten er veldig ulik. Og vi antar at vi er et gjennomsnitt av det norske samfunn, og at fristelser derfor kan bli fulgt opp av handling.

Det sier assisterende generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Øystein Dale. Med 11 800 idrettslag i Norge, og 16 politianmeldelser i fjor, kan det være store mørketall.

Øystein Dale, assisterende generalsekretær i Norges Idrettsforbund

Assisterende generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Øystein Dale, har forståelse for at slike saker er vanskelig for små klubber.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Det vet vi jo ikke, men det kan være. Vi vet i hvert fall at det er flere enn de 16, og at en del saker kanskje løses internt på den ene eller andre måten. Men vi kjenner ikke tallet, sier Dale.

– Er det er problem at slike saker løses internt?

– Det tror jeg at det er. Det er et problem at man ikke følger regelverk, og det vil i klubber som velger å løse det på en litt uklar måte, antagelig aldri bli slutt på saken i klubbmiljøet. Vi ønsker ikke at det skal være sånn, vi ønsker at det skal være rent og ryddig. Og det vil også redusere fristelsen for dem som eventuelt er fristet.

Les også:

– Kan ikke løpe fra plikten sin

Nå ønsker idrettsforbundet å begrense bruken av private kontoer i norsk idrett.

– Det skal ikke være sånn. Det åpner nettopp for den typen mistenksomhet og uærlighet som vi ikke vil ha, forklarer Dale.

Les også:

Han har forståelse for at de tette relasjonene innad i små klubber gjør slike saker svært vanskelige å håndtere.

– Men poenget er at oppstår det situasjoner, så skal det behandles i et samlet styre. Ingen ledere eller andre skal holde denne typen saker unna styret. Vi har heller ikke politimyndighet i idretten, så styret må, når de avdekker noe som kan være kriminelt, anmelde det. Der er vi ute etter å prøve å gi dem bedre hjelp, hvis de kommer i situasjonen hvor de må anmelde, slik at det skjer ryddig. Men man kan ikke løpe fra plikten sin, avslutter Dale.