Hopp til innhold

Melk er billigere enn vann

Melk er den billigste drikken å kjøpe i dagligvarebutikkene. – Helt på jordet, sier Senterparti-politiker Per Olaf Lundteigen.

Glass med melk

- Konkurransen i drikkemarkedet er tøff, derfor er det viktig å holde lav pris på melk, sier TINE.

Foto: Arman Zhenikeyev / Colourbox.com

– Det er absurd at melk skal være billigere enn vann, sier Per Olaf Lundteigen, stortingsrepresentant (Sp) og melkebonde fra Buskerud.

Per Olaf Lundteigen

Melkebonden Per Olaf Lundteigen synes det er absurd at melk er billigere enn vann.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

Som melkebonde ønsker Lundteigen at Tine gir ham bedre betalt for melka . Når melk har blitt den billigste drikkevaren i dagligvarebutikken, ser ikke Lundteigen noen argumenter for å fortsette utviklingen der tilskuddene utgjør stadig mer av melkebondens inntekter.

– Å tappe vann er ikke spesielt dyrt. Det å produsere melk er en krevende biologisk prosess som krever kunnskap, store arealer og investeringer, sier Lundteigen.

Les også: Tilbyr bøndene 25.000 i lønnsøkning

Les også: – Må få betalt for jobben vi gjør

Tine vil ha økte tilskudd

Det er jordbruksoppgjøret som bestemmer hvor mye bonden får betalt for melka.

Melkesamvirket Tine ønsker billig melk. I forslaget til årets jordbruksoppgjør foreslår Tine å øke melkeprisen til bonden med 0,10 øre per liter.

– Det er stor konkurranse i drikkemarkedet, og melk som drikk har tapt markedsandeler de seinere åra. Konkurransen er hard og markedet utfordrende, sier Trond Reierstad, styreleder i Tine.

Les også: Smør og bakervarer økte mest i pris

– Men mange melkebønder er misfornøyde med at melkeprisen ikke øker?

– Det hjelper ikke bonden at melkeprisen øker hvis han ikke får solgt melka si, sier Reierstad.

Selv om produksjonskostnadene i melkeproduksjon har økt de siste årene, er han sikker på at lav melkepris er det beste.

Olden vann

Olden vann til over 30 kroner per per liter på en dagligvarebutikk i Oslo sentrum, dobbel pris av hva en liter melk koster i samme butikk. For 1,5 liter er prisen 24 kroner per liter vann i samme butikk.

Foto: NRK

Tine i allianse med næringslivet

Inne på Stortinget er Lundteigen slettes ikke fornøyd med signalene kommer fra melkesamvirket. Han beskylder Tine for å tenke mer på næringslivets interesser, framfor bondens.

– Tine har meldt seg inn i Næringslivets hovedorganisasjon (NHO), og næringslivet er mest opptatt av å ha lavest mulig råvarepriser, sier Lundteigen.

– Jeg forstår kritikken fra Lundteigen, men jeg vil forsikre om at vi hele tiden har melkebøndenes interesser i tankene, svarer styreleder Trond Reierstad.

Les også: 112.000 gårdsbruk lagt ned siden 1970

Lundteigen mener det beste for bonden er å ha cirka 50 prosent av inntekter fra tilskudd, og 50 prosent fra pris.

– Det som har utviklet seg de siste årene, er at inntektene til bonden er alt for avhengig av statsstøtte. Det er uklokt og feilaktig på lengre sikt å være så avhengig av Staten. Vi må sikre markedsinntekter som står mer i samsvar med de produksjonskostnader som er i Norge, mener Lundteigen.

Bondelaget kommer snart med krav

Nils T. Bjørke

Snart skal Nils T. Bjørke, leder i Norges Bondelag, overlevere årets krav i jordbruksoppgjøret.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Utenfor Stortinget torsdag i forrige uke inviterte Norges Bondelag politikerne til frokosttreff i forkant av årets jordbruksforhandlinger. Norges Bondelag utformer i disse dager kravene til årets jordbruksoppgjør, og bondelagsleder Nils T. Bjørke vil ikke si hvor mye han vil at melkeprisen øker.

– De er ikke noe mål for oss å ha høyest mulig pris. Men det er klart at bonden må få betalt for arbeidet hvis han skal fortsette, sier Bjørke.

– Hvorfor skal melk være billigere enn vann?

Det er et godt spørsmål når du vet hva som ligger bak en liter melk, sier Bjørke.

– Er dere enige i at målprisen til bonde kun skal øke 10 øre per liter?

Det er Tines innspill til oss. Vi har ikke bestemt oss hvor vi lander ennå, sier bondelagsleder Bjørke.

De reelle produksjonskostnadene for en liter melk er en godt bevart hemmelighet. Mesteparten av melka betaler vi over skatteseddelen. Melkebønder får i dag 5,05 kroner per liter melk de leverer.

Les også: Leverer melk i verdensklasse

Bondevenner i industrien

Til stede på markeringen utenfor Stortinget er også Orkla, som blir kåret til årets bondevenner av Norges Bondelag. Kommunikasjonsdirektør i Orkla, Håkon Mageli, erkjenner at matindustrien tjener på billige råvarer.

– Det er helt avgjørende at jordbruksoppgjøret tar hensyn til at industrien trenger tilgang på billige råvarer, og at det ikke blir økte priser i vesentlig grad i Norge. Det er i stedet viktig at bøndenes inntekter sikres med andre virkemidler. Da er overføringer én mulighet, og forenkleringer en annen, sier Mageli.

Les også: Bedre lønnsomhet for nordnorske gårdsbruk

NRK har sjekket flere butikker. Det finnes tilfeller der vann koster noen øre mindre enn melk, men det hører til unntaket. For eksempel var 1,5 liter Olden vann uten kullsyre og tilsetningsstoffer, to kroner dyrere per liter enn melka på Coop i forrige uke.

Vanlig pris på en halvliters flaske ligger oftest på rundt 17 kroner i dagligvarebutikkene. Selv om prisen på vann har økt mye mer enn prisen på melk rapporterer bryggerinæringen om økt etterspørsel etter vannprodukter.