– Slik får vi det når maten skal være billig, sier Karl-Arne Brustad.
Melkebonde Karl-Arne Brustad i Sør-Odal driver økologisk. Kyrne hans gir 3.500 liter melk hver i året. Det er halvparten av kyrne i den vanlige melkeindustrien.
– Billig mat koster
Den tidligere skipsingeniøren Brustad ble fascinert av økologisk landbruk tidlig på 80-tallet, og bestemte seg for å satse på økologisk mat.
– Men det koster. Og så lenge alle vil ha billig mat, taper bonden kampen, mener han.
Prisen han får for melka i dag, er under halvparten av den han fikk for 30 år siden.
Karl-Arne Brustad er skuffet over landbruksministeren, og lurer på når får han får se Senterparti-politikk.
– Tida for billig mat over
Tidligere landbruksforsker Svenn Arne Lie sier til NRK Hedmark og Oppland at tida for billig mat er over.
Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum mener det er feil å bare ha lavprisfokus, og er langt på vei enig med forskeren i at tida for billig mat er over.
Men da må ting bli annerledes.
– I 1983 fikk jeg tre kroner literen, nå får jeg fire, sier Karl-Arne Brustad.
Målt i kroneverdi er prisen til melkebonden halvert.
– Så vidt jeg vet, var det 761 gårdsbruk som drev melkeproduksjon i Sør-Odal i 1961. Nå er det fire igjen, slutter melkebonde Karl-Arne Brustad, uten å kommentere dette faktum.