NRK Meny
Normal

Smør og bakervarer økte mest i pris

Smør, frukt og juice er blant matvarene som har steget mest i pris det siste året. På ett år er smørprisen opp 19,4 prosent.

Flere av de vanligste matvarene har gjort et kraftig prishopp det siste året, selv om matprisene totalt bare har steget 2,6 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Varen med den største prisveksten er smør, det siste året har smørprisen gjort et byks på nesten 20 prosent. Det merker de godt hos Kristines Franske Fristelser, et Oslo-bakeri som lager og selger franske kaker og bakervarer.

Dyrere å lage kaker

– Dessverre merker vi godt at prisen på smør har økt. Flere råvarer som vi bruker har blitt betraktelig dyrere, sier Kristine Smith Knutsen, daglig leder hos Kristines Fristelser.

– Hva betyr det for utgiftene?

– Det er dyrere for oss å lage kaker. Vi har ikke hatt annet valg enn å sette opp prisene. Prisene våre ut til kunden har økt med cirka ti prosent. Vi er vant til stadige prisøkninger, men det som nå har skjedd er markant for oss, forteller Knutsen.

Det er ikke bare smør som har hatt en kraftig prisvekst. Tilbehør baking er 6,9 prosent høyere enn i november i fjor, saft og juice er opp 6,1 prosent mens frisk frukt er nå 5,8 prosent dyrere. En vare som ost er opp 4,7 prosent, fersk og frossen fisk 5,3 prosent og friske grønnsaker er opp 4,6 prosent.

Bøndene får bedre betalt

Et godt jordbruksoppgjør har bidratt noe til prisveksten på både smør og ost, men det var allerede for ett år siden at Tine bestemte seg for å øke prisen på smør ut til forbruker. Beslutningen kom etter en lang periode med økt etterspørsel og perioder med smørmangel.

– Smør er blitt et veldig etterspurt kvalitetsprodukt. Vi meldte i fjor at vi kom til å øke prisen på smør inn mot handelen i 2013. Hovedårsaken er de investeringene Tine har gjort for å skaffe til veie mer råvare, sier Øystein Knoph, kommunikasjonssjef i Tine.

Det kreves ekstra feit melk for å lage smør, derfor er det mange melkebønder som har lagt om driften for å møte kravet om feitere melk og det har kostet penger.

Hva med melkebonden, får han bedre betalt?

– Ja, vi premierer bøndene som produserer melk med høyere andel fett, sier Knoph.

Hva har den kraftige prisøkningen på smør gjort med etterspørselen?

– Vi ser at etterspørselen har stabilisert seg på et høyt nivå. Vi i Tine ser det som et signal på at forbrukeren synes prisen på smør er fornuftig, sier Knoph.

Matvarepriser

En rekke matvarer har prosentvis steget mer enn den generelle prisstigningen.

Foto: SSB

I sin måling av konsumprisene har SSB med 35 matvarer- og matvaregrupper. 21 av matvaregruppene i utvalget økte mer enn konsumprisindeksen. Fra november i fjor til november i år var den totale prisveksten i Norge 2,5 prosent.