Hopp til innhold

Reiser til Kongo for å redde barna

Barna ved det norske barnehjemmet i kongolesiske Goma er innesperret og snart tomme for mat. Nå drar Tommy Rasmussen til Kongo for å hjelpe dem.

Tommy Rasmussen

På papiret er Tommy Rasmussen far til rundt 70 av barna på barnehjemmet i Goma.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy/NRK

Claude Matondo og Tommy Rasmussen

Claude Matondo og Tommy Rasmussen.

Foto: Privat

Tommy Rasmussen er styreleder i New Chance, stiftelsen som driver barnehjemmet ved Goma øst i Kongo.

Goma er nå erobret av den beryktede M23-militsen, og de 80 barna er helt avskåret fra omverdenen.

Mens mennesker ble drept i gatene har barna vært nødt til å gjemme seg på barnehjemmet, og Rasmussen anslår at de har mat til å overleve i maksimalt to døgn til. Nå vil han reise til Goma på egen hånd for å hjelpe dem.

– Jeg drar nedover fredag, og satser på å krysse grensa lørdag. Jeg reiser alene, det er helt uaktuelt å ha med folk, sier Rasmussen til NRK.

Han har hyppig kontakt med Claude Matondo, som driver barnehjemmet til daglig. Matondo har fortalt Rasmussen at det er forholdsvis rolig i byen i dag, ettersom M23 har fortsatt sin fremmarsj mot byen Sake.

– Det er fortsatt en del rebeller i gatene, men de er ikke så hissige. Problemet er at alle banksystemene er nede, så de får ikke tatt ut penger. De har mat i maksimalt to døgn til, så jeg må ned og sørge for å få gitt dem kontanter, sier Rasmussen.

Les: 80 livredde barn i fare for å bli drept: – Det ser håpløst ut for dem

– Soldater flyktet fra Sake

Matondo er allerede i gang med å forhandle med kongolesiske opprørere ved grensa, slik at Rasmussen skal slippe inn i landet.

– Jeg vet ikke helt hva planen blir ennå, vi må se an situasjonen. Vi har løpende kontakt med FN, og vil forsøke å evakuere til FN-basen i Sake hvis den er trygg, sier Rasmussen.

Ifølge internasjonale nyhetsbyråer skal imidlertid opprørerne allerede ha tatt kontroll over Sake, og regjeringssoldatene har flyktet fra byen.

FN krevde i dag at opprørerne øyeblikkelig må trekke seg ut av Goma, og at de må legge ned våpnene sine.

Rwanda skal i løpet av det siste døgnet ha sendt ytterligere forsterkninger til opprørerne, og flere av dem skal være ikledd rwandiske uniformer. Myndighetene i Rwanda benekter at de støtter dem.

Opprørerne i M23 sier nå at de vil gå helt til hovedstaden Kinshasa og at de krever president Joseph Kabilas avgang.

Den franske utenriksministeren Laurent Fabius mener FN-soldatene i Kongo må få større fullmakter.

– Å sende 17.000 mann til Kongo uten å gi dem mandat til å gripe inn, er absurd, sa Fabuis etter at M23 hadde tatt kontroll over Goma.

– Mitt ansvar å hjelpe

FNs fredsstyrke har lovet å evakuere barna, men Rasmussen sa tidligere i dag at han har mistet troen på at FN kan nå frem i tide.

– Det er ikke noe håp for at FN kan redde oss ut lenger. FN er for små i den store sammenhengen. De trenger et mandat for å angripe, får de det mandatet står de mye sterkere. Men jeg har liten tro på at det skjer, de er 2,7 mil unna, sier Rasmussen.

Les: Frykter drap og voldtekter

På kongolesisk papir er Rasmussen far til rundt 70 av barna på barnehjemmet.

Han var i Goma for å bygge barnehjem i 2009, og endte med å kjøpe tomta til barnehjemet for sparepengene sine og opprette stiftelsen New Chance.

– Jeg har et sterkt bånd til mange av ungene. Jeg har fire unger selv her hjemme, men jeg har 80 unger der nede. Det er mitt ansvar å hjelpe dem, sier Rasmussen.

Han er fullt klar over farene ved å reise alene til Kongo.

– Ja, jeg risikerer mitt eget liv, men da risikerer jeg også å få opp øynene til FN og kanskje få litt mediedekning, sa Rasmussen til NRK tidligere onsdag.

Rasmussen regner med å bli i Kongo frem til onsdag neste uke, og å reise tilbake via Burundi.

Goma, Kongo

Goma, Kongo.

SISTE NYTT

Siste nytt