NRK Meny
Normal

Frykter drap og voldtekter

Hundre livredde barn har barrikadert seg på et norsk barnehjem ved Goma. De håper at FN-styrken vil komme og redde dem ut før militsen, som invaderte området i morges, finner dem.

Barnehjemmet ved Goma

Noen av barna utenfor barnehjemsbygningen ved Goma. De fleste av dem er foreldreløse, mange har mistet hele familien sin i krig.

Foto: Privat

Tommy Rasmussen

Tommy Rasmussen er sterkt bekymret for barnas sikkerhet.

Foto: Privat

Igjen er store flokker med skrekkslagne mennesker på flukt i Kongo. Men på det norskeide barnehjemmet like utenfor Goma, provinshovedstaden som ble inntatt av opprørerne i morges, sitter nesten 100 livredde barn og noen få voksne og ønsker at de kunne flykte.

FN lovet å komme

De har stengt seg inne på barnehjemsområder og venter på at FN-styrken skal komme og redde dem. Blir de oppdaget av M23-militsen som invaderte Goma i morges, kommer høyst sannsynlig mange av dem til å bli drept.

Styreleder for stiftelsen New Chance, Tommy Rasmussen fra Sandnes, var i kontakt med FN-styrken i Goma tidligere i dag og ba om hjelp til å evakuere barna trygt. FNs fredsstyrke, som er i landet for å beskytte sivilbefolkningen, har lovet å komme.

Men kommandanten sier de ikke kan gjøre noe før militsen har trukket seg ut. Og det vet ingen når kan skje. I mellomtiden svever barn og voksne i livsfare.

New Chance Foundation, en norsk humanitær stiftelse, driver barnehjemmet ved Goma.

Frykter drap og voldtekter

M23-militsen består av tutsier, de fleste opprinnelig fra Rwanda.

– Barnehjemmets leder Claude Matondo betegnes som hutu. Ungene på barnehjemmet tilhører mange ulike folkegrupper, også hutuer, sier en bekymret Rasmussen.

Han er 99 prosent sikker på at barnehjemsbestyreren vil bli drept umiddelbart hvis militsen finner ut at det er folk på senteret. M23-militsen er beryktet for sine grusomheter.

– De kommer til å ta livet av Claude. Vi er også veldig bekymret for de mange jentene tidlig i tenårene. Både de og kona til Claude kommer til å bli voldtatt hvis militsen kommer, frykter Tommy Rasmussen.

Han har sittet i telefonen fra hjemmet i Sandnes i hele natt og i dag og forsøkt å få hjelp inn til barnehjemmet.

– Opprørsmilitsen nøler ikke med å ta livet av barn, det gjør de hver dag, sier styrelederen.

– Enhver hutu-unge som er vitne til et drap, anses som en framtidig fiende og må derfor drepes, forteller han. Og er bekymret for at ungene, særlig de unge guttene, vil ta opp kampen mot militsen hvis de forsøker å ta Claude.

Mat for to dager

I hele området flykter folk fra militsen, både fra provinshovedstaden Goma og fra flyktningleirene rundt byen. I går ble det besluttet at hjemmet skulle ta inn andre som kom og ba om hjelp. Dermed er de nå 100 barn og voksne på barnehjemmet, mot 60 barn til vanlig.

– Claude Matondo fortalte meg at de fikk vannforsyninger i dag. Men de har bare mat for to dager, sier Tommy Rasmussen.

Telefonforbindelsene med Goma kommer og går, trolig fordi militsen setter sendere ut av drift etter at de inntok byens radiostasjon i morges. Telefonsystemet – også mobilene – er avhengig av de samme senderne.

I tillegg er strømmen kuttet, og kontantkortet til Claudes mobil er i ferd med å gå tomt. Dermed risikerer barnehjemmet å miste den viktige kontakten med utenverden og kunne fortelle hva som skjer – og ikke minst å få forbindelsen med FN-soldatene.

Flyktninghjelpen slår alarm

Også den norske organisasjonen Flyktninghjelpen er svært bekymret for situasjonen for Gomas innbyggere i dag.

– -Vi er ekstremt bekymret for sikkerheten til de sivile i det østlige Kongo. Hjem plyndres og grove overgrep som drap, voldtekt og brutale represalier er utbredt, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson.

Flyktninghjelpen forteller at en flyktningleir med over 50.000 internt fordrevne mennesker ble tømt i løpet av et par timer i dag da de hørte kampene komme nærmere.

– Men de vet ikke lenger hvor de skal søke sikkerhet, sier Rasmusson.

Til sammen er 2,4 millioner mennesker på flukt inne i Kongo. Tallet har økt med 600.000 bare i år. Behovene for hjelp er massive som følge av vold begått av M23 og et titalls andre væpnede grupper i regionen.

Ildsjeler for barna i Goma

Claude Matondo og Tommy Rasmussen

Claude Matondo og Tommy Rasmussen bygger det nye barnehjemmet som skal gjøre livet for barna tryggere.

Foto: Privat

– Hadde vi hatt midler nok til å fullføre bygget som er i ferd med å bli reist rett ved FN-basen i området, hadde barna vært trygge i et nytt bygg nå, sukker Rasmussen.

Tommy Rasmussen er tømrer av yrke, og var i Goma på jobb for å bygge barnehjem i 2009. Men da han skulle reise hjem igjen, visste han altfor godt hvor mye mer som trengtes der.

Han kjøpte tomt til barnehjem for sparepengene sine og stiftet New Chance. Nå forteller han om mange engasjerte ildsjeler i stiftelsen.

Håpet hans nå er at barna på barnehjemmet kan evakueres til det halvferdige bygget som i framtiden skal huse hele 500 barn.

Hvis bare soldatene fra FNs fredsstyrke får tatt seg fram til barna i tide.

Goma, Kongo
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt