Hopp til innhold

Svensk politi dumper bråkebøtter i skogen

De siste årene har svensk politi kjørt stadig flere folk ut i grisgrendte strøk og satt dem fra seg der, hvis de lager bråk. – En bra metode for å forebygge vold, sier sjefen for ordenspolitiet på Gotland. – Vi gjør ikke slikt, sier Oslopolitiet.

DJURGÅRDEN - AIK FOTBALL

Når det er bråk ved idrettsarrangementer bruker politiet «fjerning» for å få urokråker unna. Dette bildet er fra et sammenstøt mellom AIK-supportere og Djurgården-supportere.

Foto: MATS OLSSON / TT / SCANPIX / NTB scanpix

– Først var jeg sjokkert og forbauset og tenkte: «Er det slik politiet skal oppføre seg?» Jeg hadde flaks som kjente stedet og skjønte hvor jeg var, sier Jesper Larsson fra Falun. Han ble kjørt ut i skogen etter en kveld på puben.

En annen som kaller seg Carl forteller at han ikke fikk vite hvor de kjørte han. Han hadde havnet i klammeri med noen vakter på et utested.

– Jeg var ekstremt redd, sier han.

Det er Sveriges Radio som har sett nærmere på metoden. I løpet av de siste seks årene har slike tilfeller økt fra 1600 i året til over 5400.

Politiet kaller det «fjerning». En person som lager uro og bråk, enten det er på et utested eller en fotballkamp, blir fjernet fra stedet, kjørt ut av byen og forlatt.

Kan true rettssikkerheten

Professor i kriminologi ved Stockholmsuniversitetet, Jerzy Sarnecki, syns i grunnen det er en sympatisk tanke å kjøre vekk folk som forstyrrer offentlig ro og orden. Men han mener ordningen bør vurderes nærmere før man øker bruken av den.

– Det blir usikkert med tanke på rettssikkerheten deres. Beslutningen om at de skal fjernes tas der og da og den kan ikke klages på. Det er politiet som har all makt på sin side, sier professoren.

Sveriges Radio har vært i kontakt med alle landets 21 politienheter. De fleste der svarer at de syns «fjerning» er en god metode og delfeste sier de bruker den mest i byer i helgene.

Brukes nesten daglig i Stockholm

– Det er en meget god metode for å forebygge vold, sier Roger Nyd som er sjef for ordenspolitiet på Gotland.

– Det er en av de vanligste metodene vi bruker, vi gjør det neste daglig, sier Johan Hed, sjef for Maria lokalpoliti i Stockholm.

Men det er mange som mener at de har blitt kjørt vekk på feilaktig grunnlag. Flere forteller svensk radio at de har vært redde og usikre på hvordan de skulle finne veien hjem. De forteller at de opplever politiets inngripen som tilfeldig eller ubegrunnet.

Ikke i Oslo

Politiadvokat Kai Spurkland sier til NRK.no at norsk lov tillater fjerning eller bortkjøring, men at dette er en metode som er lite brukt i Oslopolitiet.

– Hvis man setter folk av langt ute i skogen, får det mer et element av straff over seg. Da føler vi det er mer naturlig å bringe uromomentet inn til arresten, sier han.

– Vil du si det er trygt, med tanke på det klimaet vi har her?

– Jeg vil nok si at at det er en metode som har mer for seg i juni enn i februar. Det kan jo bli en stor belastning for den som blir kjørt vekk, sier Spurkland.

– Nedverdigende

Jesper fra Falun forteller at han ble sluppet av om lag en halv mil utenfor Borlänge nordvest for Stockholm og at han ikke fikk noen som helst forklaring.

– De sa ingenting. Jeg stilte mange spørsmål, men fikk ingen svar. De ba meg holde kjeft og gå ut, sier han.

Pressetalsmann Bo Eriksson i politiet i Dalarna sier han ikke vil kommentere dette ene tilfellet, men sier at man har rett til å bli forklart hvorfor man blir fjernet.

Jesper mener at politiet burde ha kjørt ham hjem eller til politistasjonen, hvis de mente han skulle fjernes.

– Men ikke ut i skogen, det er litt nedverdigende nesten, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt