Hopp til innhold

Fraråder nordmenn å dra til Sinai

Alle som skal til Egypt, bør kontakte ambassaden i Kairo, melder UD. Nordmenn frarådes å reise til den nordlige delen av Sinai-halvøya.

sinai

FRARÅDES: En mann står utenfor en smuglertunnel ved grensen til Israel i Nord-Sinai, det samme området som nordmenn nå frarådes å reise til på grunn av siste tids uroligheter.

Foto: Reuters

Utenriksdepartementet advarer mot reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til den nordlige delen av Sinai-halvøya, nærmere bestemt området nord for veien mellom Suez og Taba.

– Fare for bortføringer

På grunn av fare for bortføringer må man være forsiktig også i det sørlige Sinai, utenfor de etablerte turistområdene langs Akababukta, skriver UD i sitt reiseråd.
Sikkerhetssituasjonen kan endre seg raskt, melder UD.

Det er derfor viktig for folk i området å holde kontakt med ambassaden i Kairo. Nordmenn som oppholder seg i Egypt, eller som planlegger en tur til landet, bør uansett kontakte ambassaden.

Samtidig fortsetter situasjonen å spenne seg ytterligere i de isolerte ørkenområdene på Sinai-halvøya.

Den egyptiske hæren pågrep fredag seks personer, omtalt som terrorister, i Sinai-regionen, melder egyptiske medier. Pågripelsene skjedde i beduinbyen Sheikh Zuwaid, like ved grensen, opplyser en militærkilde til statlig egyptisk fjernsyn fredag.

egypt

FOTVILELSE: Sørgende egyptere over kisten til en av de 16 soldatene som ble drept i et angrep mot en kontrollpost på Sinai-halvøya forrige søndag.

Foto: Reuters

En kilde i sikkerhetsapparatet sier til nyhetsbyrået AFP at de seks er kjente islamister som mistenkes for å tilhøre en jihadistgruppe.

Nyhetsbyrået Reuters får opplyst av sine kilder at de pågrepne også tidligere var i varetekt, etter bombeanslagene mot turiststeder langs Rødehavskysten fra 2004 til 2006.

Natt til fredag angrep væpnede menn en kontrollpost utenfor byen El-Arish, men ingen ble såret, ifølge sikkerhetskilder.

Største operasjon siden 1973

Egypts væpnede styrker har innledet en aksjon i Nord-Sinai for å slå ned på væpnede grupper etter at 16 egyptiske politifolk ble drept i et angrep på en grensepost mot Gazastripen søndag. Omkring 20 skal ha blitt drept i offensiven.

Mursi

STRAMMER GREPET: Egypts nye president Mohammad Mursi har strammet grepet om Sinai.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Myndighetene sier operasjonen er den største i dette ørkenområdet siden krigen med Israel i 1973. Egypt må vise at de gjør sitt for å sikre grenseområdene for å ivareta forholdet til Israel.

Volden i området har eskalert jevnlig etter at den forrige presidenten, diktatoren Hosni Mubarak, ble styrtet i fjor. Beduinske stammeledere har angrepet politistasjoner, blokkert tilgang til byer og tatt utenlandske turister og arbeidere som gisler for å vise sin misnøye med behandlingen sentralmakten gir dem.

Militante islamister og Israel-motstandere står bak de fleste angrepene, hvorav mange ifølge Israel tar seg inn i egypt via de underjordiske smuglertunnelene. Beduinere utgjør flertallet av de 600.000 innbyggere i Sinai.

Mubaraks arvtaker Mohammad Mursi har på den ene siden forsøkt å blidgjøre Israel ved å love å gjenvinne kontrollen over området. Samtidig har han, med sin moderat-islamistiske bakgrunn, brakt landet nærmere islamistene i Hamas, som styrer Gaza, selve verkebyllen i Midtøsten-konflikten.

Dermed har Sinai-urolighetene havnet midt i spenningsforholdet mellom forholdet til nabolandet Israel, og de arabiske interessene på motstatt side.

SISTE NYTT

Siste nytt