Hopp til innhold

Legger leger og sykepleiere inn på Ebola-isolat

I det hardest rammede området i Uganda tør ikke folk oppsøke sykehus i frykt for at de skal bli smittet av Ebola. Nå er sju leger og 13 sykepleiere lagt inn på isolat.

Helsearbeidere i Uganda forsøker å beskytte seg mot ebola-viruset

Helsearbeidere i Uganda forsøker å beskytte seg mot det svært smittsomme Ebola-viruset.

Foto: ISAAC KASAMANI / Afp

Lars Sigurd Sunnanå i Nairobi
Foto: NRK

Verst er situasjonen i Kibaale-distriktet i nordvest, der det bor rundt 600 000 mennesker. Her har folk ikke skjønt hva som har rammet dem de siste ukene. De har oppfattet de uforklarlige sykdomstilfellene og dødsfallene som angrep av onde ånder, og mange har valgt å forlate landsbyene og hjemmene sine.

Skaper frykt

Nå, når årsaken er blitt kjent, tør ikke folk oppsøke sykehus lenger fordi de er redde for å bli smittet nettopp der.

På ett av sykehusene i distriktet er sju leger og 13 sykepleiere isolert etter å ha behandlet to Ebola-pasienter uten å vite hva de led av. Den ene av de to døde av viruset.

Ebola-utbrukk i Uganda

De smittede blir lagt på isolat, men mange helsearbeidere er allerede smittet.

Foto: Claude Mahoudeau / AFP

– Vi ser at dette skaper en enorm frykt både i befolkningen og blant helsearbeidere. Det er de pårørende og helsearbeidere som blir smittet lettest og det skaper en stor frykt, sier Håkon Bolkan fra Leger Uten Grenser.

– Det viktige nå er å isolere de smittete og drive smitteoppsporing og dermed begrense epidemien, sier Bolkan.

Ebola er en virusinfiksjon som det ikke finnes noen spesifikk behandling eller vaksine mot.

Ebola-viruset

Ebola-viruset har er veldig smittsomt og har svært høy dødelighet.

Foto: Centers for Disease Control and Prevention / Wikimedia Commons

– Viruset er svært smittsomt og smitter gjennom kroppsvæsker og kontakt. Man kan bli smittet ved å ta på pasienten og man kan heller ikke utelukke dråpesmitte, det vi si det samme som influensa-virus. Så all mulig kontakt med døde og pasienter utgjør en stor risiko, forteller Bolkan.

Full ebola-alarm

Viruset er nå også kommet til millionbyen Kampala, der det allerede er rapportert to tilfeller.

Det ene gjelder en helsearbeider som døde etter at han ble innlagt på det store Mulago-hospitalet i hovedstaden. Mannen hadde behandlet Ebola-ofre vest i Uganda før han selv ble rammet av viruset.

Det er slått full alarm på sykehuset, der ledelsen forbereder seg på en svært alvorlig situasjon i dagene som kommer.

Ugandas president, Yoweri Museveni, valgte i går å holde en fjernsynstale til nasjonen, der han ba sine innbyggere om å gjøre det de kunne, for å hindre ytterligere spredning av dødsviruset.

Hans hovedbudskap var at kroppslig kontakt nå må unngås mest mulig.
Presidenten frarådet blant annet håndtrykk og sex, samtidig som han advarte uganderne mot å begrave døde mennesker som kunne mistenkes for å ha hatt Ebola. Overlat disse begravelsene til helsearbeidere, sa han.

Sjekker grensene

Også i nabolandet Kenya begynner frykten å spre seg, til tross for at landets helsedirektør gjør alt som står i hans makt for å forsikre om at de har kontroll over situasjonen.

– Det er ingen grunn til panikk, forsikrer Kenyas helsedirektør, Shanaaz Shariff, etter at det dødelige viruset sprer seg i nabolandet.

– Det er iverksatt nødvendige tiltak på grenseovergangen Busia for å hindre at viruset kommer inn i Kenya, forteller han.

Særlig ugandere som kommer fra de ebola-rammede områdene nordvest i landet, vil bli sjekket nøye av spesielle helseteam på grensen. Isolater er opprettet, og sykehusene i Kenya er i beredskap om viruset likevel skulle melde seg.

Mye står på spill, ikke bare helsemessig. Det er snart høysesong for Kenyas turistindustri. Et Ebola-utbrudd også her, er det safari-campene i Masai Mara og badehotellene ved Det indiske hav aller minst ønsker skal forstyrre markedsføringen overfor hundretusener av internasjonale gjester i tiden fremover.

Men store oppslag i både radio, fjernsyn og i avisene om hva som utvikler seg i nabolandet, sprer nå frykt blant kenyanere flest. Grensetrafikken mellom Kenya og Uganda er stor. Men bekymringen som oppleves her i Nairobi, kan selvsagt ikke måle seg mot uroen og frykten som nå gjør seg gjeldende blant Ugandas rundt 35 millioner innbyggere.

Det er jo ikke første gang at de opplever Ebola-utbrudd, det er faktisk fjerde gang.

I år 2000 drepte viruset 224 mennesker og traumatiserte mange flere nord i landet. I et tilsvarende utbrudd i 2007 mistet 42 mennesker livet. I fjor ble det registrert ett Ebola-dødsfall, før det nå altså er kommet et nytt alvorlig utbrudd med foreløpig 14 omkomne og ytterligere 12 angrepet av sykdommen.

SISTE NYTT

Siste nytt