Hopp til innhold

Verden kan få sin første internasjonale våpenhandelsavtale

– Det er avgjørende at den blir bindende, sier Borghild Tønnessen-Krokan ved Forum for utvikling og miljø, ForUM.

Kina ulovlig våpen

En kinesisk politimann holder vakt mens ulovlige våpen destrueres sørvest i Kina i juni i år. Over 100.000 illegale våpen og 250 tonn eksplosiver ble nylig konfiskert i en nasjonal aksjon i landet.

Foto: Ap

I dag møtes politikere fra hele verden for å delta i sluttspurten mot en ny FN-traktat om våpenhandel, den såkalte« Arms Trade Treaty».

Formålet med avtalen er å regulere den internasjonale handelen med konvensjonelle våpen og ammunisjon, slik at de ikke havner i land der man frykter at de vil bli brukt til å begå brudd på menneskerettighetene eller internasjonal humanitær rett.

FNs medlemsland skal nå enes om hvilke våpen og overføringer som skal reguleres av avtalen, og hvilke kriterier og føringer som skal gjelde for våpenhandel i fremtiden.

Kunne stoppet Russland

– Vi har nå en historisk mulighet til å forby uansvarlig våpenhandel. Med en sterk og bindende avtale kunne ikke Russland ha solgt våpen til Syria nå, påpeker Borghild Tønnessen-Krokan, seniorrådgiver ved Forum for utvikling og miljø, ForUM.

Borghild Tønnessen-Krokan

– Vi har nå en historisk mulighet til å forby uansvarlig våpenhandel. Med en sterk og bindende avtale hadde kunne ikke Russland ha solgt våpen til Syria nå, påpeker Borghild Tønnessen-Krokan, seniorrådgiver ved Forum for utvikling og miljø.

Foto: Christopher Olssøn

Tønnessen-Krokan er på plass i New York for å følge forhandlingene for ForUM. Hun deltar også som styremedlem i den internasjonale Control Arms-koalisjonen, som i år er nominert til Nobels Fredspris for å ha initiert og drevet frem Arms Trade Treaty-forhandlingene.

Væpnet vold tar ett liv hvert minutt

Organisasjoner fra over 125 land står bak den internasjonale «Control Arms-kampanjen». De oppfordret regjeringer til å bli enige om en sterk avtale som sikrer respekt for internasjonale menneskerettigheter og humanitær rett.

Hvert minutt dør i gjennomsnitt én person som følge av væpnet vold, og tusenvis blir mishandlet og skadd hver dag.

– I Syria, Sudan andre steder er verden nå vitne til de grusomme menneskelige omkostningene av hensynsløs og hemmelig våpenhandel. Hvorfor må flere millioner mennesker bli drept og få livene sine ødelagt før ledere våkner opp og tar ansvar for å kontrollere våpenhandel internasjonalt? sier Brian Wood, som leder Amnesty Internationals våpenkontrollarbeid.

Arms Trade Treaty-forhandlingene er en viktig lakmustest som vil vise om politiske ledere tør å ta virkeligheten inn over seg og vedta regler som kan gjøre slutt på den uansvarlige våpenhandelen, mener Wood.

Ber Norge om å stå på krava

Statssekretær Gry Larsen fikk i forrige uke besøk av ForUM og en rekke av deres medlemsorganisasjoner. Med seg hadde de 250.000 underskrifter fra den globale underskriftskampanjen «Speak Out », hvor det blir bedt om en sterk avtale.

Statssekretær Gry Larsen mottar underskrifter før ATT

I juni overrakte ForUM og en rekke medlemsorganisasjoner 250.000 underskrifter til statssekretær Gry Larsen med krav om at Norge ikke må fire på kravene i forhandlingene i New York.

Foto: Hannah Eline Ander / Norges Fredslag/ForUM

– Målet må være å redusere menneskelig lidelse forårsaket eller forverret av dårlig regulert internasjonal våpenhandel, sier Borghild Tønnessen-Krokan, seniorrådgiver ved Forum for utvikling og miljø (ForUM).

ForUM ber statssekretæren om å ikke fire på kravene under forhandlingene i dag.

Frykter egne interesser vil veie tyngst

ForUM frykter at store våpeneksportører som USA, Kina og Russland vil forhindre en sterk avtale på grunn av egne interesser.

– Norge må jobbe for å få denne avtalen så sterk som overhode mulig og vise at dette prioriteres fra høyeste politiske hold. Dette kan skape en signaleffekt der andre land også velger å prioritere dette høyt, noe som er viktig for å få til en sterk avtale, sier Borghild Tønnessen-Krokan.

I morgen kommer også utviklingsminister Heikki Holmås til New York for å delta i forhandlingene.

SISTE NYTT

Siste nytt