Hopp til innhold

– Lov og orden har brutt sammen

Vold, politistasjoner i brann og gateopprør. Lov og orden har brutt sammen i luksusparadiset Maldivene.

Video Maldivene i opprør

SE VIDEO: Maldivenes befolkning er i opprør etter at ekspresidenten gikk av.

– Det finnes ikke lenger noen lov og orden. Det er et totalt sammenbrudd, uttalte Abdulla Sodig, borgermesteren i den nest største byen i Maldivene, Addu i dag til AFP.

Tirsdag trakk ekspresident Mohamed Nasheed seg fra makta. Ekspresidenten selv, sier han ble utsatt for et militærkupp, og at hæroffiserer og politifolk rettet geværene sine mot ham, og tvang ham til å gå av.

Siden den gang har de velkjente eksklusive ferieøyene blitt kastet ut i en stadig økende voldsspiral.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Maldivene

BRANN: Mange politistasjoner ble stukket i brann under opptøyene i natt.

Foto: HO / Afp

– Det er anarki på gatene

I dag våknet landet til at en rekke politistasjoner og andre myndighetsbygninger på minst åtte øyer stod i brann. Folk fra begge sider har tatt til gatene for markere sin protest mot og for maktovertakelsen.

Politiet opprørsstyrker har svart med tåregass, pepperspray og batonger. Ubekreftede meldinger skal ha det til at tre personer er drept i gatekampene.

Landets nyinnsatte president, Mohamed Waheed, som beskyldes for å være en del av kuppet mot den tidligere presidenten, kjemper nå for å få tilbake orden i paradiset.

– Det dere ser på gatene nå er anarki, uttalte talsmannen for den nye presidenten, Mohamed Shareef til AFP.

Arrestordre på ekspresidenten

Mohamed Nasheed

EKSPRESIDENT: Mohamed Nasheed under en gatedemonstrasjon hvor politiet brukte pepperspray og batonger mot demonstrantene.

Foto: Ishara S.KODIKARA / Afp

I morgentimene torsdag kom meldingen om at en domstol i Maldivene har bedt om at ekspresident Mohamed Nasheed og hans tidligere forsvarsminister skal pågripes.

Siktelsen mot dem var imidlertid uklar:

– En arrestordre har blitt utstedt, men vi har ingen anelse om hva siktelsen går ut på, sa Adam Manik, en talsmann for ekspresidentens politiske parti, Maldivenes demokratiske parti, MDP, til Reuters.

Politiet skal ifølge nyhetsbyrået være på vei for å pågripe Nasheed, som skal være i et møte for å forsøke å mekle fram en løsning på den politiske krisa i Maldivene.

Politisjef Abdulla Riyas på sin side sier han ikke kjenner til arrestordren mot de to.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Maldivene

SKADET: En av ekspresidentens støttespillere er skadet etter sammenstøt med opprørspolitiet.

Foto: DINUKA LIYANAWATTE / Reuters

Flyktet til Sri Lanka

Ekspresidenten Mohamed Nasheeds kone og døtre skal ha flyktet til Sri Lanka på grunn av den økende volden i Maldivene.

Et familiemedlem i Male, som ønsker å være anonym, bekreftet at kona og døtrene befinner seg i Sri Lanka, og la til at «det er mye tryggere der enn her».

Ifølge en talsmann for Sri Lankas president, Mahinda Rajapakse, var Rajapakse bekymret for Nasheed og hans families sikkerhet etter opptøyene.

Samtidig forsøker hærens soldater å beskytte flyplassen Gan helt sør i øystaten, en flyplass som i liten grad blir brukt av turister. Hovedstrømmen av utenlandske turister kommer til flyplassen i Male, og der skal det ikke ha vært uro.

– Forsøk på å gå tilbake til diktatortida

Ifølge Nasheed er Maldivene i ferd med å gli tilbake til tida før landets første demokratiske valg i 2008.

Ekspresidenten hevder han ble avsatt ved et kupp av tilhengere av den tidligere diktatoren Maumoon Abdul Gayoom. Gayoom regjerte i Maldivene som diktator i 30 år, til Nasheed overtok makta under landets første demonkratiske valg i 2008.

Både den nyinnsatte presidenten og hæren nekter for dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Maldivene

TÅREGASS: Politiet flyktet etter at en demonstrant kastet tilbake en tåregassbeholder i Male.

Foto: Eranga Jayawardena / Ap

Mener presidenten var for u-islamsk

Opprør mot Nasheed startet for flere uker siden etter at han ga ordre om at hæren skulle arrestere en lederen for straffedomstolen for anklager om upassende oppførsel og favorisering.

Opposisjonen beskyldte deretter Nasheed for å bryte med Grunnloven. Demonstrasjonene som fulgte ble forsterket av religiøse, konservative motstandere som anså Nasheeds regjering for å være u-islamsk.

Bare 400.000 personer bor i Maldivene, men rundt en million turister besøker øygruppa hvert år.

Stedet er blant annet et populært reisemål for par på bryllupsreise. Et opphold med sol og strand på luksushotellene koster opp mot 5000- 6000 kroner per natt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt