Hopp til innhold

Clinton på «hjemme-hos-besøk»

USAs utenriksminister Hillary Clinton møtte i dag Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi i huset hennes, der Suu Kyi har sittet i husarrest i mange år.

Hillary Clinton og Aung San Suu Kyi

Tonen var hjertelig da USAs utenriksminister Hillary Clinton besøkte Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi.

Foto: Saul Loeb / Ap

Clinton er den første amerikanske utenriksministeren som har besøkt Burma på over 50 år. Besøket avsluttes i dag.

Aung San Suu Kyi satte pris på besøket. Arm i arm gikk de to kvinnene gjennom hagen med journalister på slep, noe som hadde vært umulig før årets valg og de påfølgende tendensene til mer åpenhet og demokratisering.

Samarbeid

– Jeg er svært trygg på at dersom vi samarbeider vil det ikke være mulig å snu den nåværende utviklingen i retning av demokrati. Den nye regjeringen må gjøre mer, men vi håper å komme dit så fort som mulig, sa Aung San Suu Kyi som fikk Nobels fredspris i 1991.

Hillary Clinton sa at hun hadde sett «åpninger» i den politiske utviklingen som ga en viss grunn til optimisme.

Tonen de to imellom var varm under dagens møte der begge sa at det fortsatt er grunn til alvorlig bekymring for tilstanden i Burma.

Hillary Clinton og Aung San Suu Kyi

Hillary Clinton får omvisning i Aung San Suu Kyis hage.

Foto: Soe Than WIN / Afp

Aktivister har opplyst at fortsatt kan landet ha så mange som 1500 politiske fanger, selv om noen er løslatt. De har også sagt at voldtekter og tvangsarbeid fortsatt er vanlig i deler av landet, der det bor etniske minoriteter, etter mange tiår med krig.

– All slik fiendtlighet må ta slutt så snart som mulig. Alt det positive vi gjør i de overveiende burmesiske områdene må følges opp med tilsvarende programmer og prosjekter i minoritetsområdene. Vi er en union av mange folkeslag, og i en slik union må det være likhet, sa Suu Kyi.

Hun gjentok med styrke at Burma må styres etter landets lover, at alle politiske fanger må løslates og at ingen må arresteres i framtida på grunn av deres overbevisning.

Vant i 1991

Partiet hennes Den nasjonale demokratiligaen vant overlegent valget i 1990, men militærjuntaen lot henne ikke komme til makten.

I årene etterpå har en rekke land innført økonomiske sanksjoner mot Burma, og Aung San Suu Kyi har hele tiden hatt bred politisk støtte i USA og i resten av Vesten. Hennes synspunkter har stor vekt i Washington.

Under møtet med Clinton nevnte ikke Suu Kyi sanksjonene. Derimot ønsket hun velkommen Clintons forslag til regjeringen, blant annet om å la internasjonale finansinstitusjoner vurdere Burmas økonomiske behov, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Dagens «hjemme hos besøk» var andre gang de to møttes under Clintons tre dager lange besøk. I går kveld spiste de en privat middag i USAs diplomatiske kontorer i Rangoon.

Da overrakte Clinton den burmesiske opposisjonslederen et personlig brev fra president Barack Obama der presidenten takket henne for den inspirasjonen hun har vært for mennesker over hele verden, og forsikret at USA støtter henne «nå og for alltid».

SISTE NYTT

Siste nytt