Hopp til innhold

Ytre høyre på fremmarsj i Europa

Ytre høyre er på fremmarsj i Europa gjennom en ny generasjon unge, nettbaserte tilhengere av ytterliggående grupper, ifølge en ny britisk rapport.

Blomster og norske flagg med Utøya i bakgrunnen

BREIVIK-LINK: Rapporten kommer litt over tre måneder etter terrorangrepene i Norge 22. juli. Politiet fikk med sin etterforskning av Anders Behring Breiviks kontakter belyst et innvandringsfiendtlig og nasjonalistisk europeisk nettverk.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Studien er den første som gjennomgår holdninger blant tilhengere av ytre høyre på nettet, og er gjengitt i den britiske avisen The Guardian.

Ett hovedfunn er at ytterliggående nasjonalistiske strømninger sprer seg over hele Europa blant de unge, hovedsakelig menn.

De har ikke mye til overs for verken sine egne regjeringer og EU, og frykter for fremtiden og for sin kulturelle identitet. Spesielt på grunn av innvandring og det de oppfatter som en økende islamsk innflytelse.

Fant ytre høyretilhengere på Facebook

Over 10.000 personer som følger 14 partier og organisasjoner i elleve land deltok i undersøkelsen. Forskerne fra tenketanken Demos brukte annonser på Facebook-grupper til å lokke personene til å svare på detaljerte spørsmål.

Studien er offentliggjort før politikere og akademikere møtes i Brussel for å gjennomgå utfordringer med ytre høyre.

Saken fortsetter under bildet

Jobbik-leder Gabor Vona holder tale i Hajduhadhaz øst i Ungarn

KONTROVERSIELL: Partiet Jobbik i Ungarn, her med partileder Gabor Vona (i bakgrunnen) er ett av Europas mest markante ytterliggående partier. Men studien viser at de unge på ytre høyre ikke nødvendigvis er partimedlemmer, de er like gjerne aktive på nettet.

Foto: Bela Szandelszky / Ap

– Vi står ved ei veiskille i Europa, sier det nederlandske parlamentsmedlemmet Emine Bozkurt til The Guardian.

Hun leder også antirasismelobbyen i Europarlamentet, og er bekymret for utviklingen.

– Om fem år vil vi enten se en oppsving for de hatefulle og splittende kreftene i samfunnet, deriblant ultranasjonalisme, fremmedfrykt, islamfrykt og antisemittisme, eller så klarer vi å kjempe mot denne uhyrlige tendensen.

Breivik-link

Rapporten kommer litt over tre måneder etter terrorangrepene i Norge 22. juli, trekker The Guardian frem. Politiet fikk med sin etterforskning av Anders Behring Breiviks kontakter belyst et innvandringsfiendtlig og nasjonalistisk europeisk nettverk.

Dataene i studien er innhentet i juli og august, før krisen i eurosonen ble verre. Rapporten trekker frem den fremherskende innvandringsfiendtlige stemningen, spesielt ved mistenksomhet mot muslimer.

– Antisemittisme var en samlende faktor for ytre høyrepartier fra 1910 og til på 30-tallet. Islamofobi har blitt den samlende faktoren i de tidlige årtiene i det 21. århundre, sier Thomas Klau ved European Council og Foreign Relations til The Guardian.

Avisen trekker frem at partier som profilerer seg på innvandringskritikk og islamofobi har spredd seg utover land hvor de tradisjonelt har stått sterkt, som Frankrike, Italia og Østerrike. Slike partier står nå sterkt i Nederland og Norge, og har flere seter i nasjonalforsamlingen i åtte land.

Saken fortsetter under bildet

English Defence League

PÅ GATENIVÅ: Nasjonalistiske bevegelser på gatenivå har vokst i flere land, slik som English Defence League i Storbritannia.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Ikke nødvendigvis partimedlemmer

Forskerne påpeker at partiene i Skandinavia har kombinerte venstreorientert velferdspolitikk med motstand mot multikulturalisme. I andre land har nasjonalistiske bevegelser på gatenivå vokst, slik som English Defence League i Storbritannia.

Geert Wilders

ANSIKT UTAD: Den nederlandske politikeren Geert Wilders er en av Europas mest innflytelsesrike politikere på ytre høyre fløy.

Foto: ED OUDENAARDEN / AFP

Men politiske valg og demonstrasjone er bare en del av bildet, mener forskerne.

Den nye generasjonen følger de ytterliggående organisasjonene på nettet. De utveksler ideer, spesielt gjennom Facebook. Og: De fleste partiene har langt flere tilhengere på nettet enn de har ordinære partimedlemmer.

Ute av syne, men mange

En felles faktor er at tilhengerne av ytre høyrepartier og -organisasjoner på nettet er unge: Nesten to tredeler av 450.000 tilhengere av 14 organisasjoner er under 30 år, mens bare halvparten av alle Facebook-brukere totalt er på denne alderen. Tre fjerdedeler er menn, og flere enn normalen er arbeidsledige.

– Det er flere hundre tusen av dem i Europa. De har mistet troen på vanlig politikk og europeiske politiske institusjoner, og er bekymret for at deres kulturelle og nasjonale identitet blir vasket ut. De snur seg derfor til populistiske bevegelser, som de føler svarer på disse utfordringene, sier Jamie Bartlett i Demos, som er hovedforfatteren bak rapporten.

– Disse aktivistene er stort sett ute av syne for mainstreampolitikere, men de er motiverte, aktive og de blir flere. Politikere over hele Europa må følge med og komme med et svar, mener Bartlett.

SISTE NYTT

Siste nytt