Hopp til innhold

– Lokket forretningskollega i fange-felle

Den norske forretningsmannen som ble holdt fanget i et lokale i Vilnius i flere dager, skal ha blitt lokket i en kynisk felle av en tidligere narkodømt nordmann.

vilnius

– BORTFØRTE: Politiet i Vilnius i Litauen viser fram bilde av en nordmann som ble arrestert i en politiaksjon mandag mistenkt for å ha å ha kidnappet en norsk foretningsmann.

Foto: Scanpix Baltics / SCANPIX

Mandag ble han sluppet fri, etter at litauiske spesialstyrker stormet bygningen i Vilnius hvor han ifølge politiet skal ha blitt holdt som gissel. Det hele skal ha startet med en invitasjon til et forretningsmøte fra en annen nordmann og hans litauiske kompanjonger i forrige uke.

– Han ble lokket til et forretningsmøte. Etter møtet tok de tilstedeværende ham som gissel og fraktet ham til andre lokaler i Vilnius, hvor han ble holdt fanget, sier sjef for kriminalpolitiet i Vilnius, Andrej Roginski, til den litauiske avisen Lietouvas Rytas.

Sonet åtte år i fengsel

Forretningsmannen er ifølge Dagbladet allerede tilbake i Norge. Det er uklart nøyaktig hvor mange dager han ble holdt fanget, og hvordan politiet kom på sporet av bortføringen av nordmannen. Men politiet bekrefter at det ble fremsatt krav om løsepenger, en sum tilsvarende 250.000 norske kroner. Politiet har så langt ikke gjort det klart om dette ble utbetalt eller ikke.

Fire personer, en nordmann (36) og tre litauere ble pågrepet på stedet under aksjonen mandag. I Sverige ble ytterligere to nordmenn pågrepet. Politiet karakteriserer folkene bak bortføringen som en internasjonal bande – hvor den 36-årige nordmannen antas å være hjernen i aksjonen.

Det er bare et knapt år siden 36-åringen slapp ut av fengsel, etter å ha sonet en lengre narkotikadom. I 2003 ble han pågrepet i nettopp Vilnius, og dømt for omfattende smugling av stoffet rohypnol fra Russland, via Litauen til Skandinavia. På sin Facebook-profil omtaler han seg selv som «Kongen», og skriver at «Kongen slapp ut fra fengsel 31. oktober 2010».

I et intervju med en litauisk avis i februar sa han at han nå følte seg hundre prosent ferdig med sin kriminelle fortid, og gledet seg til å ta fatt på et nytt, lovlydig liv. Han ville dessuten jobbe for at unge mennesker ikke gikk i samme felle som ham selv.

– Nå vil jeg prøve å bygge opp igjen livet mitt, og gjøre mitt beste for å advare andre unge mennesker å bli kriminelle, sa han.

– Uansett hvor mye penger du kan tjene på kriminell aktivitet, er det ikke verdt det, la han til.

– Varslet av norsk politi

Mannen, som driver et enmannsforetak innen eksport og import, har hatt tette relasjoner til Litauen helt siden midten av nittitallet. Han sa i samme intervju at det var alt for lett å drive med smuglervirksomhet inn og ut av landet.

– Litauen har de siste årene blitt en port for smuglervirksomhet til EU. Det er fremdeles ganske lett å bestikke offentlige tjenestemenn og grensevakter her, og grensekontrollen er både tilfeldig og ikke særlig omfattende, sa han.

Det var ifølge politikommisjonær Visvaldas Rackauskas norsk politi som varslet sine kolleger i Litauen om saken. Derfra tok det under et døgn før spesialenheten «Arras» stormet lokalene hvor nordmannen hadde vært fanget i dagevis. I Norge er det politiet i Sør-Trøndelag som jobber med saken.

Torsdag kveld ønsket man ikke å uttale seg om saken, utover å varsle en pressekonferanse fredag ettermiddag. Også Kripos bekrefter at de kjenner til saken, men vil ikke uttale seg utover det.

Utenriksdepartementet er orientert om saken.

– Vi har fått en melding fra litauiske myndigheter om at en nordmann er pågrepet og varetektsfengslet, og at dette er en politisak videre. Vi har ikke noen videre rolle enn det annet enn å tilby konsulattjenester, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Kopstad i Utenriksdepartementet til NRK.no.

SISTE NYTT

Siste nytt