Hopp til innhold

Krever gransking av britisk etterretningshjelp til Gaddafi

Skal «fjerne enhver flekk på Storbritannias rykte», sier den britiske statsministeren David Cameron.

Statsminister David Cameron

Statsminister David Cameron sa i det britiske parlamentet mandag at anklagene om at britisk etterretning har hjulpet Gaddafi-regimet, skal granskes.

Foto: Ap

For få dager siden ble det kjent at Muammar al-Gaddafi skal ha fått hjelp av både britisk og amerikansk etterretning til å forfølge libyske opposisjonelle.

Dokumenter som ble funnet i det forlatte kontoret til Libyas tidligere etterretningssjef og utenriksminister Moussa Koussa, viste tette bånd mellom den britiske etterretningstjenester MI6 og amerikanske CIA, opplyste Human Rights Watch.

Sendte libyske dissidenter til Gaddafi

Ifølge dokumentene fant MI6 og CIA libyske dissidenter, som så ble sendt som mistenkte terrorister til Libya. Der kunne de holdes fengslet uten tiltale - og de risikerte å bli torturert under avhør, skriver CBS News.

Både USA og Storbritannia har hevdet at de var i god tro om at personene ville bli behandlet humant i Libya, men Human Rights Watch peker på at Gaddafi-regimet lenge har vært kjent for sin brutalitet.

Nå skal anklagene granskes av en uanhengig kommisjon.

– Jeg vil ikke bare fjerne enhver flekk på Storbritannias rykte, men også håndtere disse påstandene om mishandling slik at våre sikkerhetsstyrker kan fortsette det viktige arbeidet de gjør, sier David Cameron, ifølge BBC.

Både leder i opposisjonspartiet Labour, Ed Miliband, og Jack Straw, som var britisk utenriksminister fra 2001 til 2006, støtter beslutningen om en gransking.

– Mørkt kapittel

Abdel Hakim Belhaj

Abdel Hakim Belhaj har i dag det militære ansvaret i Tripoli.

Foto: Francois Mori / Ap

Abdel Hakim Belhaj, den nåværende militærsjefen for Det nasjonale overgangsrådet i Libya, sier til BBC at han ble sendt til Libya i en aksjon ledet av MI6 og CIA i 2004, etter å ha blitt arrestert i Bangkok.

Dette bekreftes i dokumentene som ble funnet, ifølge Human Rights Watch, og Belhaj krever nå en unnskyldning fra både Storbritannia og USA.

Det fikk han ikke fra talsperson for CIA, Jennifer Youngblood, da dokumentene ble kjent.

– Det kan ikke komme som noen overraskelse at CIA samarbeider med andre lands myndigheter for å beskytte landet vårt mot terrorisme og alvorlige trusler. Det er akkurat det vi skal gjøre, sa hun til nyhetsbyrået AP.

– Dette er et veldig mørkt kapittel i amerikansk etterretningshistorie, svarte direktør i Human Rights Watch, Peter Bouckaert.

SISTE NYTT

Siste nytt