Hopp til innhold

CIA-informanter fengslet for bin Laden-etteretning

Pakistanske informanter som forsynte USA med avgjørende opplysninger før drapet på Osama bin Laden, ble arrestert av pakistansk etterretning kort tid etter operasjonen.

USA, CIA, Panetta

CIA-sjef Leon Panetta skal ha tatt opp situasjonen til angivelige informanter da han var i Pakistan forrige uke.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

De fem CIA-informentene skal ha blitt pågrepet av pakistanske toppspioner like etter den USA-ledede operasjonen mot Osama bin Laden fant sted i begynnelsen av mai i år. Det skriver avisen New York Times.

De fem informantene skal ha blitt pågrepet av Pakistans øverste militære spionbyrå, ifølge avisen.

En av de pågrepne skal være major i den pakistanske hæren. Majoren skal ha notert hvilke biler som besøkte hjemmet til Al Qaida-lederen som holdt til nord for hovedstaden Islamabad, i byen Abbottabad.

Det er uklart hva som har skjedd med de pågrepne, skriver avisen.

Anstrengt forhold

CIA-sjef Leon Panetta skal ha tatt opp situasjonen deres da han besøkte Pakistan forrige uke.

Forholdet mellom USA og Pakistan har lenge vært anstrengt , og det ble ytterligere forverret som følge av likvideringen av bin Laden på Pakistansk jord i mai.

Arrestasjonen av de fem kommer på et tidspunkt der USAs president Barack Obama heller vil konsentrere seg om hvordan han skal avslutte landets krigføring i Pakistans naboland, Afghanistan, på en best mulig måte.

Osama bin Laden

Osama bin Laden fortsetter å skape konflikt, også etter sin død.

Foto: HO / Reuters

På et lukket møte i forrige uke ba medlemmer av senatet Michael J. Morell, visedirektør for The Central Intelligence Agency (CIA) om å vurdere Pakistans sammarbeidsnivå i forholdt til antiterror-operasjoner på en skala fra én til til ti.

Morells svar skal ha vært at Pakistans samarbeidsnivå lå på «en treer», ifølge New York Times.

Symptomatisk for situasjonen

Enkelte politikere i Washington ser nå på arrestasjonen som symptomatisk for situasjonen, der USA og Pakistan ikke klarer å samarbeide for å gjøre slutt på Al Qaida.

I stedet for å jakte på nettverket som tillot Osama bin Laden å leve komfortabelt på pakistansk jord i flere år, bruker nå Pakistan ressurser på arrestere de som gjorde likvideringen av Osama bin Laden mulig, skriver New York Times.

Husain Haqqani, Pakistans ambassadør i USA, sier at CIA og det pakistanske spionbyrået holder på å finne ut avbetingelser som er gjensidig akseptable for de to partene, når det gjelder å bekjempe terrorisme.

– Det er ikke riktig av meg å kommentere mer spesifikt på nåværende tidspunkt, sier Haqqani.

«Bin Laden effekten» større enn ventet

Likvideringen av Osama bin Laden er blitt viktigere enn ventet i kampen om å bekjempe terrornettverket al-Qaida, sier en sentral antiterrorleder i USA, ifølge NTB.

Etter at amerikanske spesialsoldater aksjonerte mot bin Ladens villa i Pakistan 2. mai, har amerikanske tjenestemenn funnet ut at han var «mer involvert i organisasjonens ledelse enn vi trodde», sier det amerikanske utenriksdepartementets koordinator for terrorbekjempelse, Daniel Benjamin.

– Det forsterker hvor viktig det var å fjerne ham fra bildet ettersom han ikke bare var en ikonisk figur, men faktisk var dypt involvert i strategien, sier Benjamin.

– Så vi mener innvirkningen er større enn vi ventet at den skulle være.

SISTE NYTT

Siste nytt