Hopp til innhold

Eide: Krigen i Afghanistan kan ikke vinnes

Bokaktuelle Kai Eide langer ut mot det han mener er en feilslått strategi i Afghanistan.

FNs spesialutsending til Afghanistan Kai Eide

FNs spesialutsending til Afghanistan Kai Eide er kritisk til USA, ISAF og president Hamid Karzai.

Foto: Musadeq Sadeq / Scanpix/AP

– Denne krigen kan ikke vinnes som krig, men løses gjennom dialog, sier FNs tidligere spesialutsending i landet, Kai Eide, som lanserte sin bok «Høyt spill i Afghanistan» i dag.

– Kan ikke ta hensyn til amerikansk valgkamp

Eide er svært kritisk til USAs tilbaketrekningsplan som etter planen skal starte allerede neste år.

– Jeg håper NATO toppmøte i november justerer dette, for man kan ikke binde en tilbaketrekning til en amerikansk valgkampagenda, sier Eide, før han fortsetter.

– Dette er jo en gavepakke til opprørsgruppene som nå ser muligheten til å gi supermakten en smekk.

Kritisk til Karzai

Mange har pekt på at manglende sikkerhet, kombinert med at omfattende korrupsjon har svekket oppslutningen om president Karzai og de politiske institusjonene.

Karzai er uten ideer og visjoner om hvordan samfunnet bør se ut, han har begrenset interesse for økonomiske spørsmål og behovet for å bygge opp nye institusjoner som kan stabilisere landet, mener han.

– Han har hatt mange år på seg, men har ikke brukt dem til å stake ut veien for sitt eget samfunn, konstaterer Eide, som truet med å trekke seg som FN-utsending dersom Karzai ikke gikk med på en andre valgomgang høsten 2009.

Karzai ga etter og vant da motkandidaten trakk seg, noe afghanerne neppe var tjent med, mener Eide.

– ISAF på ville veier

Den NATO-ledede ISAF-styrken, der Norge lenge har deltatt med nærmere 500 soldater, er også på ville veier, mener Eide.

Han viser blant annet til en etterretningsrapport tidligere i år, der ISAF erkjenner at styrken verken vet hvem opprørsbevegelsen er, hva som driver den, eller hva den afghanske lokalbefolkningen tenker.

– Mange av soldatene settes til å gjøre sivileoppgaver, og det er de ikke trenet til. Vi bør ha en klarer skille mellom de sivile og militære.

Militariseringen av bistanden

Eide, som var FNs spesialutsending i Afghanistan fra 2008 til 2010, er også bekymret over den økende militariseringen av bistanden i det krigsherjede landet.

– Det har skjedd en stadig sterkere militarisering av bistanden etter at Obama trappet opp den amerikanske innsatsen i Afghanistan. De enorme summene som for eksempel amerikanerne bruker via militære kanaler burde blitt kanalisert gjennom sivile strukturer, sier Eide til nettstedet Bistandsaktuelt.

Eide anslår at minst 40 prosent av bistanden går tilbake til giverne selv og forteller om bistandsfinansierte rådgivere med årslønner på 3–4 millioner kroner. De sitter plassert i afghanske departementer der tjenestemenn må nøye seg med ned mot 700 kroner måneden.

– Hvor ofte har jeg ikke hørt at nederlag ikke er en opsjon. Slike besvergelser kommer man med i politikken. Virkeligheten er annerledes, konkluderer Kai Eide.

SISTE NYTT

Siste nytt