Hopp til innhold

Iran vil trosse nye EU-sanksjoner

Iran sa tirsdag at de vil fortsette sitt atomprogram til tross for at EU i går vedtok de strengeste sanksjonene mot landet noensinne.

Ramin Mehmanparast

Talsmann for det iranske utenriksdepratementet i Tehran, Ramin Mehmanparast, sier Iran vil trosse de strenge sanksjonene.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / Reuters

– Disse sanksjonene vil ikke føre til videre samtaler og vil ikke påvirke Irans beslutning om å forsvare sine rettigheter til å fortsette sitt fredelige atomprogram, sier utenriksministerens talsmann Ramin Mehmanparast.

Strengere enn noen gang

Sanksjonene som ble vedtatt av EUs utenriksministre mandag er de strengeste noensinne, og rammer energisektoren i Iran hardt. Det skal blant annet bli forbudt å selge utstyr, teknologi og tjenester til Irans energisektor, ifølge diplomater i Brussel.

I dag anriker Iran sin egen uran, noe som har skapt bekymring internasjonalt for at landet har planer om å utvikle atomvåpen, noe Iran hardnakket benekter.

Mistanken førte likevel til at FN i begynnelsen av juni vedtok å innføre strengere sanksjoner mot den islamske republikken. Nesten en måned senere vedtok USA å skjerpe sanksjonene ytterligere og innførte det strengeste sanksjonsregimet mot Iran noensinne.

Mandag besluttet også EU og Canada å skjerpe sanksjonene ytterligere i tråd med tiltakene som USA har vedtatt, opplyser diplomater.

Ny forhandlingslinje

Sanksjonene skal først offentliggjøres tirsdag, og noen av dem vil tre i kraft allerede samme dag.

Les også: FN har vedtatt nye Iran-sanksjoner

Olivier Chastel og Pierre Lellouche

Belgias Europa-minister Olivier Chastel og hans franske kollega Pierre Lellouce, er blitt enige om strengere sanksjoner overfor Iran.

Foto: STR / Reuters

Til tross for at iranerne sier sanksjonene fra EU ikke vil ha noen effekt, har Iran tilsynelatende lagt seg på en ny forhandlingslinje. Bare få timer etter at EU vedtok de nye sanksjonene mandag, sa landet seg villig til nye samtaler om landets atomprogram – uten forbehold.

Utspillet kom i et brev til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

– Det klare budskapet i brevet er at Iran absolutt er rede til å fortsette forhandlingene om brensel til atomreaktoren i Teheran uten betingelser, sier Irans IAEA-ambassadør Ali Asgar Soltanieh.

Målet med forhandlingene er å få på plass en avtale der Iran gir fra seg lavanriket uran i bytte mot høyanriket uran som kan brukes som brensel i atomreaktorer.

Uklar sammenheng

Det er imidlertid uklart om det er en direkte sammenheng mellom de nyinnførte sanksjonene og Irans nye forhandlingsvilje. Allerede før helgen ble det kjent at Irans brev til IAEA var på vei.

Les også: Sanksjonene er ikke verdt fem, flate øre

I tillegg har EUs utenrikssjef, Catherine Ashton, og Irans sjefforhandler i atomsamtalene, Saeed Jalili, brevvekslet hyppig de siste ukene. EU-diplomater tror at de kan starte samtaler allerede i september.

Russlands utenriksdepartement sa tirsdag at sanksjonene mot Irans energisektor er uakseptable.

SISTE NYTT

Siste nytt