Hopp til innhold

FN har vedtatt nye Iran-sanksjoner

FNs sikkerhetsråd har vedtatt å utvide de økonomiske og militære sanksjonene mot Iran. – Sanksjonene skal kastes i søpla, sier den iranske presidenten.

Avstemning i Sikkerhetsrådet

Storbritannias ambassadør Mark Lyall Grant (til høyre), Kinas ambassadør LI Baodong, Russlands ambassadør Vitaly Churkin, Frankrikes ambassadør Gerard Araud og USAs ambassadør Susan Rice møtes før avstemninga i Sikkerhetsrådet i dag.

Foto: Richard Drew / Ap

FNs sikkerhetsråd møttes i dag for å stemme over et forslag om nye sanksjoner mot Iran, som har som mål å hindre Irans anrikning av uran.

Brasil og Tyrkia brukte lang tid på å avgjøre hva de ville stemme, før begge landene beslutta å stemme mot forslaget.

– Brasil ser ikke sanksjoner som et effektivt instrument i denne saken, begrunna Brasils ambassadør, Maria Luiza Ribeiro Viotti, til nyhetsbyrået Reuters.

Resolusjonen ble likevel vedtatt med tolv av 15 stemmer. Tyrkia og Brasil stemte mot resolusjonsforslaget, mens Libanon unnlot å stemme.

USAs president, Barack Obama, sier ifølge AFP at dette er de tøffeste sanksjonene som noen gang har blitt retta mot Iran, og at dette sender signaler som er umulig å misforstå til myndighetene i Iran.

– Vi anerkjenner Irans rettigheter, men med disse rettighetene følger det ansvar, sier Obama, og legger til at sanksjonene ikke stenger døren for diplomatisk dialog med Iran.

SE VIDEO FRA AVSTEMNINGA:

Video Brasil og Tyrkia stemte mot Iran-sanksjoner

– Skal kastes i søpla

Mahmoud Ahmadinejad

Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, sier at de nye sanksjonene ikke har noen verdi.

Foto: Claire Soares, CLAIRE SOARES

Talsmann for det iranske utenriksdepartementet, Ramin Mehmanparast, mener ifølge AFP at de nye sanksjonene vil komplisere situasjonen ytterligere.

– De nye FN-sanksjonene mot Iran er et skritt i feil retning, og er verken konstruktive eller effektive tiltak for å løse problemet. Vi mener det vil gjøre situasjonen enda mer komplisert, sier Mehmanparast til den statseide fjernsynskanalen Al-Akam Television.

Irans president, Mahmoud Ahmadinejad sier til det iranske nyhetsbyrået ISNA at FNs sanksjoner skal kastes i søpla som et brukt lommetørkle, skriver Reuters.

– Disse resolusjonene er ikke verdt fem, flate øre for den iranske nasjonen, sier han til ISNA, og legger til at sanksjonene ikke vil ramme iranere.

– Døra står åpen

Den tyske utenriksministeren, Guido Westerwelle, sier at FNs sanksjoner sender et tydelig signal om at atomvåpenprogrammet ikke må produsere bomber. Han understreker at målet fortsatt er å løse konflikten på diplomatisk vis.

– Resolusjonen er et tydelig signal fra det internasjonale samfunnet om at atomvåpen i Iran ikke er akseptabelt, sier han til Reuters, og legger til at målet fortsatt er en diplomatisk løsning og at døra fremdeles er åpen for samarbeid og åpenhet.

Også Frankrike sier at døra fremdeles vil stå åpen for Iran, dersom de vil gå inn i en ny dialog.

– Døren for dialog vil forbli åpen, og vi håper Iran omsider velger å samarbeide, heter det i en offentlig uttalelse fra det franske utenriksdepartementet.

Den britiske utenriksministeren, William Hague, mener dette er et viktig og riktig skritt.

– Dette er et veldig vitkig skritt framover. Det viser tydelig hva det internasjonale samfunnet mener, og det viser at den iranske taktikken om å ikke være villig til å forhandle, ikke fungerer, sier Hague til AFP.

SE VIDEO FRA AVSTEMNINGA

Video Iran-sanksjoner: USA og Storbritannia argumenterer for

– Helt nødvendig

Russlands statsminister, Vladimir Putin, sa tidligere denne uka at sanksjonene ikke måtte overdrives med hensyn til folket i Iran. I dag sier den russiske ambassadøren at denne resolusjonen, den fjerde i rekka, er helt nødvendig.

Kinas ambassadør Li Baodong påpeker at det er viktig å fortsette dialogen og forhandlingene framover, og at målet med forhandlingene er å få Iran tilbake til forhandlingsbordet.

I motsetning til de fleste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd, er Tyrkia bekymra for at sanksjonene vil skade de diplomatiske forsøkene på å løse atomproblemet i Iran.

– Tyrkia er redd for at FNs sikkerhetsråds avgjørelse vil skade de diplomatiske forsøkene og muligheten for en fredelig løsning på problemet, sier landets utenriksminister i en pressemelding.

Brasils utenriksminister sier at han heller ikke ser noen grunn til å kjøre en ny runde med sanksjoner mot Iran.

Utvider sanksjonene

De nye sanksjonene innebærer et forbud mot våpenhandel. I tillegg åpner de for strengere inspeksjoner av iranske skip for å hindre at skipene frakter ulovlige gjenstander som kan brukes til atomvåpen.

Men den største problemstillinga under forhandlingene har ifølge New York Times vært hvordan svartelista over iranske selskaper og enkeltpersoner skal se ut.

Den nye, offisielle lista kommer etter tre måneder med forhandlinger i Sikkerhetsrådet om hvordan lista skal utvides. Ifølge New York Times har uenigheten vært størst mellom Kina og USA.

Rundt 40 personer og firmaer vil bli ramma av de nye sanksjoner, storparten av disse er iranske banker. Det vil også bli innført reiserestriksjoner for enkelte høytprofilerte personer i landet.


SISTE NYTT

Siste nytt