Hopp til innhold

Advarer mot våpenkappløp i u-land

Flere utviklingsland har startet et farlig og kostbart våpenkappløp de siste fem årene. Spesielt er kjøpene av dyre kampfly alarmerende, advarer en svensk tenketank.

Hugo Chavez inspiserer en modell av kinesiske K-8 kampfly

Venezuelas president Hugo Chavez inspiserer en modell av kinesiske K-8 kampfly, som landet vurderer å kjøpe. Flere søramerikanske land har brukt mye penger på våpen de siste fem årene.

Foto: Miraflores Palace / Scanpix/Reuters

Det skriver tenketanken Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) i en fersk rapport, gjengitt av nyhetsbyrået Reuters.

Det internasjonale våpensalget økte med 22 prosent fra 2005 til 2009, sammenlignet med årene 2000 til 2004.

Innkjøp av kampfly sto for 27 prosent av våpensalget de siste fem årene.

– Ordrer og leveranser av disse potensielt destabiliserende våpensystemene har ført til bekymringer om våpenkappløp i følgende spente regioner: Midtøsten, Nord-Afrika, Sør-Amerika, Sør-Asia og Sørøst-Asia, skriver tenketanken i rapporten.

Saken fortsetter under bildet

Nicolas Sarkozy og Lula tar hverandre i hendene

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva tar hverandre i hendene i desember 2008. Landene samarbeider om Brasils program for å bygge Latin-Amerikas første kjernefysisk drevne u-båt.

Foto: Ricardo Moraes / Scanpix/AP

Ifølge eksperten som har ansvaret for rapporten, Paul Holtom, setter ressursrike standarden ved å utvide kampflyflåtene sine.

– Rivaliserende naboland har reagert på disse innkjøpene ved å legge inn ordrer selv. En kan spørre om dette er en passende bruk av ressurser i en region med mye fattigdom, legger Holtom til.

Latin-Amerika på topp

En ny Singapore-produsert haubitser

En Singapore-produsert haubitser på en våpenmesse.

Foto: Raveendran / Scanpix/AFP

Forskningsinstituttet har kartlagt at våpenimporten i Sør-Amerika var hele 150 prosent høyere de siste frem årene, enn i årene rett etter år 2000.

– Vi ser bevis på konkurranse når det gjelder våpenkjøp i Sør-Amerika, sier Mark Bromley, SIPRIs ekspert på Latin-Amerika.

Les også: Chavez nekter for våpensalg

– Dette viser helt klart at vi trenger mer åpenhet og tillitsbygging for å dempe motsetningene i regionen, legger Bromley til.

Brasil vurderer for tiden å kjøpe 36 kampfly. Franske Rafale, svenske Gripen og amerikanske F/A-18 kjemper om kontrakten.

Saken fortsetter under bildet

Et Dassault Rafale-fly på vingene

DYRE FLY: Franske Rafale fra produsenten Dassault er en av kandidatene til å bli nytt kampfly for Brasil.

Foto: Pierre Verdy / Scanpix/AFP

Kan destabilisere Sørøst-Asia

Et team fra Singapores marine ved et Super Puma-helikopter

Singapores marine bruker franske Super Puma-helikopter.

Foto: Wong Maye-e / Scanpix/AP

I Sørøst-Asia økte våpenimporten dramatisk mellom 2005 og 2009. Malaysia økte sine våpenkjøp med 722 prosent, Singapore med 146 prosent og Indonesia med 84 prosent.

Singapores økte pengebruk på våpen fører øystaten til syvendeplass på SIPRIs liste over verdens ti største våpenimportører. Singapore er det første landet på listen av de sørøstasiatiske ASEAN-landene siden Vietnamkrigen.

Les også: Kina protesterer mot våpensalg
Les også:
Varsler sanksjoner mot våpenprodusenter

– Den nåværende bølgen av sørøstasiatiske våpenanskaffelser kan destabilisere regionen og sette flere tiår med fred på spill, sier SIPRIs Asia-ekspert Siemon Wezeman.

Saken fortsetter under bildet

Stridsvogner fra Taiwan under en øvelse

Stridsvogner fra Taiwan under en øvelse. Noen analytikere mener Kina er så overlegen øystaten militært at en våpenavtale med USA verdt 6,4 milliarder dollar ikke vil ha reell innvirkning på den militære styrkebalansen mellom de to landene.

Foto: Sam Yeh / Scanpix/AFP

USA fortsatt største eksportør

Vietnam har også hatt det travelt med å øke sine militære kapabiliteter, ved å bestille ubåter og langdistanse kampfly i 2009.

Som Singapore kom Algerie i 2009 for første gang på listen over verdens ti største våpenimportører, på niendeplass.

USA beholder posisjonen som verdens største våpeneksportør, med over 30 prosent av totalvolumet. Asia- og Stillehavsregionen importerte 39 prosent av USAs eksport, etterfulgt av Midtøsten med 36 prosent.

Kampfly utgjorde 40 prosent av Russlands eksport av konvensjonelle våpen og 39 prosent av amerikanske leveranser.

Les også: Libya kjøper våpen av Russland
Les også: Ikke kontroll over våpensalg

Sjefen for Rosoboronexport, Anatoly Isaikin

Russland er en av verdens største våpeneksportører. Her er sjefen for Russlands statseide monopolist innen våpeneksport Rosoboronexport, Anatoly Isaikin.

Foto: Andrei Smirnov / Scanpix/AFP

SISTE NYTT

Siste nytt