Hopp til innhold

– Hamas anerkjenner Israel

Hamas har akseptert Israels rett til å eksistere og er forberedt på å fjerne programpunktet om å knuse den jødiske staten.

Israelske soldater på vei mot Gaza

1,5 millioner mennesker er innesperret, selv om de aller fleste av dem er gode mennesker, sier David Martin Arbahams.

Foto: Neil Cohen / Scanpix/AP

Det sier Aziz Dwaik, leder for Det palestinske lovgivende råd og Hamas' viktigste representant på Vestbredden, skriver Jerusalem Post .

Fengslet etter bortføringen av Shalit

Dwaik ble for bare få måneder siden sluppet løs etter å ha vært tre år i israelske fengsler. Han var en av mange Hamas-representanter som ble arrestert etter at den israelske soldaten Gilad Shalit ble bortført i juni 2006.

Uttalelsene om at Hamas nå er klare til å anerkjenne Israels rett til å eksistere, kom da han møtte den britiske rikmannen David Martin Abrahams, som er nær alliert av både israelske og britiske myndigheter.

Abrahams skal møte den britiske utenriksministeren David Milliband kommende helg, og de skal da diskutere møtene som Abrahams har hatt med Dwaik og andre Hamas-representanter på Vestbredden.

– Jeg kommer til å be Milliband om å tenke nøye over de positive signalene som nå kommer fra Hamas, sier Abrahams til Jerusalem Post.

- Ikke et sololøp

Dwaik hevder at den mer Israel-vennlige tonen han nå fronter, ikke er et sololøp. Også den Damaskus-bosatte lederen Khalen Mashaal og statsministeren på Gaza, Ismail Haniyeh, skal støtte ideen om å etablere en egen palestinsk stat innenfor pre 1967-grensene.

– Hamas-programmet er over 20 år gammelt, sier Dwaik, og legger til at organisasjonen hans nå vil vurdere å annulere hele dette programmet.

Ismail Haniyeh

Ismail Haniyeh skal støtte uttalelsene til Aziz Dwaik.

Foto: Hatem Moussa / Scanpix/AP

– Ingen ønsker å kaste noen ut i havet, sier Dwaik.

Dwaik uttrykte også i møtet med Abrahams Hamas sitt ønske om å inngå en dialog med det internasjonale samfunnet, først og fremst med EU.

Han bekreftet at Hamas mottar finansiell hjelp fra Iran, men hevder at dette er en direkte konsekvens av boikotten og sanksjonene som pågår mot organisasjonen.

– Ser etter det gode i mennesker

Abrahams sier at han med glede vil ta på seg å tilrettelegge en samtale mellom Hamas og Israel og det internasjonale samfunnet. Han legger til at han er svært glad for å høre fra Vestbreddens viktigste Hamas-leder at Hamas er villig til å legge ned programpunktet om å utslette Israel.

– Muligheten for at Hamas kan anerkjenne Israel er en symbolsk gest. Vi kan alle se etter det dårlige i mennesker, eller vi kan se etter det gode i mennesker. Jeg ser alltid etter det gode, sier Abrahams.

Han svarer også på spørsmålet om han ikke vil bli ansett som naiv når han nå reagerer slik han gjør på utspillet fra Hamas.

– Folk må gjerne kalle meg godtroende. Men jeg ønsker å gi Hamas en sjanse, fordi jeg tror på Dwaik og Haniyeh. Vi kan ikke la 1,5 millioner mennesker være innesperret på på Gazastripen når de aller fleste av dem er gode mennesker.

SISTE NYTT

Siste nytt