Hopp til innhold

Verdens høyeste bygning åpnet i dag

Til tross for en økonomi på kanten av stupet, åpnet Dubai i dag verden høyeste bygning. Håpet er å få emiratet til topps som verdens finanssentrum.

På dagen fire år etter at Dubais statsoverhode Mohammed Bin Rashid al-Maktum kom til makten trosser han finanskrise og konkurstrusler og åpnet verdens høyeste bygning, Burj Dubai.

Video nsps_upload_2010_1_4_19_16_27_2671.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Fyrverkeriet fra åpningen.

Bygget er 828 meter høyt, og overgår alle andre tårn og skyskrapere som verdens høyeste bygning.

Burj Dubai på åpningsdagen

Burj Dubai skinner i morgensolen på åpningsdagen.

Foto: KARIM SAHIB / Scanpix/AFP
Emirat ser på utsikten fra Burj Dubai

En emirat nyter utsikten fra 124. etasje i Burj Dubai.

Foto: KARIM SAHIB / Scanpix/AFP

Økonomisk krise

Byggverket med 160 etasjer har kostet over 20 milliarder kroner, og står ferdig kort tid etter at store deler av Dubai var på konkursens rand. Det statlige investeringsselskapet Dubai World gav nylig beskjed om at de ikke lenger klarte å betjene gjelden på svimlende 335 milliarder kroner.

Et lån på 10 milliarder dollar i siste liten fra det oljerike naboemiratet Abu Dhabi hindret konkurs, men Dubai sliter fortsatt tungt økonomisk på grunn av alle lånene som er tatt opp for å finansiere gigantiske byggeprosjekter.

Flere store byggeprosjekter har blitt stanset. Blant annet er kun ett av bladene i den kunstige palme-øya ferdig bebygd. Øya er en av flere kunstige øygrupper like utenfor Dubais kystlinje.

LES: - Gigantomanien feller Dubai

LES: – Dubai World starter gjeldsforhandlinger

Boligprisene falt i løpet av fjoråret med 50 prosent, og mange vestlige utlendingen som jobber i emiratet har forlatt Dubai.

Høye ambisjoner

Men Burj Dubai er blitt bygget ferdig, og på den over 800 meter høye skyskraperens nettsider heter det at bygningen «...skal ikke bare være verdens høyeste bygning. Det skal representere menneskenes streben og verdens høyeste ambisjoner».

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LES: Nå kommer Asias århundre

Da byggingen startet i 2004 var det ikke noe finanskrise, og investorer fra hele verden satset på den lille golfstaten.

Emaar properties formann, Mohammed Alabbar

Emaars styreformann Mohammad Alabbar besøkte tårnets utsiktsetasje noen timer før den offisielle åpningen.

Foto: Kamran Jebreili / Scanpix/AP

- Kriser kommer og går

Det delvis statseide eiendomsselskapet Emaar Properties eier bygningen. Emaars styreformann Mohammad Alabbar hevder at rundt 90 prosent av leilighetene, kontorene og de andre lokalene i bygningen er solgt, til tross for gjeldskrisen.

- På spørsmål om hvorfor vi bygger dette er svaret: For å gi livskvalitet og et smil til folk. Og det skal vi fortsette med, sier sier Alabbar til nyhetsbyrået Reuters.

- Kriser kommer og går, men byer fortsetter å utvikle seg. Vi må ha håp og optimisme, fortsetter Alabbar.

Pause i utviklingen

Sjefsforsker Saud Masud i storbanken UBS tror åpningen av Burj Dubai er strarten på en lang pause for Dubais utvikling av «megabyggverk».

- De neste årene må Emiratene rasjonalisere resursene sine og gjenoppbygge økonomien, sier Masud.

NETT-TV: Her er verdens høyeste bygning
Video nsps_upload_2010_1_4_12_42_18_2622.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Til topps i 40 km/t

Til tross for økonomisk krise i det arabiske emiratet, feires åpningen som en stor festdag, og bygningen skal bli symbolet på Dubais suksess som et internasjonalt finanssentrum.

Rundt 1.000 politifolk og sivile sikkerhetsansatte står i dag klare rundt Burj Dubai, for å avverge uroligheter under den formelle åpningen av bygningen.

Det er imponerende dimensjoner på byggverket som er bygget i stål, betong, aluminium og glass. Fra bygningens 124. etasje kan publikum nyte 360 graders utsikt utover byen, ørkenen og Golfen. Daglig vil opp mot 12 000 mennesker oppholde seg i byggets leiligheter, Armani luksus-hotell eller i kontorene og forretningene.

Det tar to minutter å komme seg til toppetasjen med noen av de raskeste heisene i verden. Heisene fyker opp og ned med en hastighet på opptil 40 kilometer i timen.

LES: Opnar verdas høgaste bygning

Bygningen er tegnet av arkitektfirmaet Skidmore, Owings & Merrill i Chicago, som har stått bak høye bygninger siden 1936.

Over 12 000 arbeidere har vært med på byggeprosessen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Burj Dubai - verdens høyeste bygning

Det tar to minutter å komme til toppen av Burj dubai i noen av verdens raskeste heiser.

Foto: Karim Sahib / Scanpix/AFP

SISTE NYTT

Siste nytt