Hopp til innhold

Hubble skal gjenfødes

I dag starter det vanskelige arbeidet med å gi romteleskopet Hubble nytt liv.

Hubble-teleskopet
Foto: NASA / AFP

Sju astronauter på romferja Atlantis kom fram til Hubble i går, og i dag tar de fatt på den første av fem økter på like mange dager for å reparere Hubble.

Dette arbeidet er svært vanskelig, og astronautene har sammenliknet det med komplisert hjernekirurgi.

Så langt har arbeidet gått etter planen. Etter ankomsten i går grep den 13,2 meter lange robotarmen på Atlantis fast om romteleskopet og trakk det med seg inn i romferjas lasterom.

Der ble Hubble gransket med kameraer før selve reparasjonsarbeidet tok til.

Høyst nødvendig

Dette er et høyst nødvendig arbeid. Det 19 år gamle romteleskopet er i ferd med å dø. Dersom reparasjonen går etter planen, er det snakk om en gjenfødelse.

De originale batteriene er i ferd med å dø. Bare to av de seks gyroskopene virker. De skal sørge for at Hubble peker i riktig retning.

Etter reparasjonene vil Hubble bli 90 ganger kraftigere enn da det ble laget i 1990.

- Hubble vil i praksis bli et nytt teleskop. Det vil kunne brukes til fantastiske vitenskapelige oppdagelser i årene fremover. Reparasjonene vil gi det en levetid på minst fem år, og forhåpentligvis mange flere en det, sier J.D. Harrington i NASA.

Hubble-ekspedisjonen er den femte i rekken og altså den desidert vanskeligste.

Nytt teleskop

Siden Hubble er plassert utenfor atmosfæren, har man kunnet ta berømte bilder som Hubble Ultra Deep Field, som viser 10.000 galakser.

Uavhengig av om redningsaksjonen for Hubble lykkes eller ikke, så er NASA allerede i gang med å bygge et nytt teleskop.

- NASA bygger nå teleskopet James Webb Space Telescope, som skal skytes opp i 2014. Det vil dramatisk forbedre mulighetene for vitenskapen i tiårene fremover, sier Harrington i NASA til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt