Hopp til innhold

Verdens mest leste hemmeligheter

Fjorårets beste blogger skal kåres. Frank Warrens hemmelighets-blogg er favoritt. Hver søndag legger han ut 20 nye postkort med folks hemmeligheter.

PostSecret

«Jeg er forelsket i min beste venn».

Foto: PostSecret

Hjerteskjærende, humoristiske og overraskende. Så langt har over 206 millioner lesere tatt turen innom webloggen PostSecret.

I januar skal verdens blogger nomineres - til folkets, ekspertenes og tallenes kåringer.

- Jeg har vært veldig heldig. Jeg har funnet en måte å kringkaste stemmer som ikke blir hørt. PostSecret finner hver uke nye måter å fortelle historier på - som aldri før er fortalt. Dette er absolutt styrken til blogging, sier Frank Warren til NRK.no.

Hver søndag publiserer Frank Warren nye hemmeligheter fra alle verdenshjørner på nettsiden PostSecret .

Se postkortene fra PostSecret

Familie full av hemmeligheter

Frank Warren

Frank Warren på en boksignering.

Foto: Frank Warren

Det hele startet som et kunstprosjekt i slutten av 2004. Frank Warren lagde ferdig adresserte kort som han delte ut i Washingtons gater, gjemte i bilbliotek og la ut på kafébord. Oppfordringen til finneren var å dele en hemmelighet, i full anonymitet.

- Opprinnelig kom ideen som barn. Jeg følte vel at jeg vokste opp i en familie som holdt på mange hemmeligheter. Som voksen lengtet jeg derfor etter å utforske hemmelighetene jeg aldri fikk høre om som liten.

Etter å ha lest hundretusener med hjerteskjærende hemmeligheter er imidlertid Warren glad for at han ikke fikk ta del i skjulte familiegåter.

- Disse hemmelighetene gjør livet mitt så mye mer interessant. Det er som å pakke opp gaver, og hver dag føler jeg meg som et barn på julaften, sier Warren.

200 kort hver dag

Postkortene som har strømmet på de siste fire årene har blitt til samlinger i fire ulike bøker, og Warren forteller at bestselgerne betyr økonomisk hjelp til å drive nettstedet.

- Jeg har hele tiden vært motvillig til å plassere reklame på nettsiden, fordi jeg føler at det blir som å selge disse menneskenes innerste tanker og følelser.

Warren mottar rundt 200 postkort hver eneste dag til sitt hjem i Maryland, USA.

- Jeg leser dem alle, og beholder dem alle. Hvert eneste kort er veldig spesielt, sier han.

Norske hemmeligheter til Maryland

PostSecret

«Og så da, til og med vegetarianere tenker på kjøtt en gang i blant. Jeg vet at jeg gjør det.»

Foto: PostSecret

Så langt har over 300 000 kort landet i Frank Warrens postkasse i Maryland i USA, og noen ord har reist på tvers av mange kontinenter for å bli delt med en hel verden.

- Avsenderne er så varierte som hemmelighetene selv. De kommer fra hele verden, ulike kontinent og mange forskjellige land. Noen er til og med skrevet på andre språk.

Warren har også mottatt hemmeligheter bak bilder av norske fjell og fjorder.

- Jeg har mottatt kort fra Norge. Jeg vil ikke si ofte, men jeg har lagt merke til norske frimerker og stempel, sier Warren til NRK.no.

Han forteller at noe av det vakre med å motta kort fra hele verden, er at to ulike kort kan lande i postkassa samme dag, fra to ulike land - men som avslører helt samme hemmelighet.

Hjerteskjærende og overraskende

Kortene kan inneholde alt fra seksuelle, håpefulle, morsomme, smertefulle, hjerteskjærende og overraskende avsløringer.

Antall lesere av siden røper hvor tiltrekkende og gripende disse kortene egentlig er. Iløpet av én uke er over en million lesere innom nettstedet. Hver måned registreres nærmere fem millioner treff. Siden oppstarten i 2005 har bloggen hatt over 206 millioner lesere.

- Mest av alt er det et stort sjokk, men også veldig fascinerende. Det er selvfølgelig ganske overveldende at så mange følger med på noe jeg startet opp i det små.

Warren er ikke enig i at nettstedet er blitt en stor hobby for ham.

- Jeg vil heller beskrive det som en stor lidenskap.

- Jeg føler meg veldig privilegert over at alle disse menneskene vil betro meg med deler av deres liv som de aldri ville ha snakket med sin egen familie eller sine venner om.

PostSecret

«Moren min drepte faren min, lenge før han drepte seg selv.»

Foto: PostSecret

Aha-opplevelse

Warren tror leserne først og fremst klikker seg inn til siden ut av ren nysgjerrighet.

- Men når de ender opp med å finne hemmeligheter som føles som sine egne bare at de er skrevet av en fremmeds hånd kan det ha litt av en innvirkning på folk. Det kan oppleves som en åpenbaring, en slags aha-opplevelse.

Og for noen blir det en slags renselsesprosess. De sender gjerne inn oppfølginger til sine egne og andres hemmeligheter.

- De må overraske meg

Hver søndag publiserer Warren 20 postkort på siden til PostSecret. Og det er ikke bare lett å velge blant de 1000 som kommer inn hver uke.

- De må overraske meg på en måte. Og så må det være noe ekte over det. Jeg liker de som er morsomme, vise, forvirrende og filosoferende, gjerne noe som avslører menneskelige følelser.

Hver dag mottar Warren postkort med nedskrevne hemmeligheter som overrasker ham like mye.

- Hemmeligheter er som en sang eller et dikt - man går aldri tom for dem.

Webbys og Bloggies

PostSecret

«Jeg fikk katten min til å drikke klor bare så jeg kunne se min søte veterinær igjen».

Foto: PostSecret

Så langt har Frank Warren høstet mye anerkjennelse for den populære webloggen. Han har vunnet utallige priser i ulike utdelinger, blant annet under den årlige «Weblog Awards» («Bloggies»). Her har han blant annet fått pris for beste amerikanske blogg, beste kunstneriske blogg og beste fellesskaps-blogg.

Nominasjoner til årets pris avsluttes 12. januar.

Se hjemmeside for årets «Weblog Awards»:

Ninth Annual Weblog Awards

Warren har også mottatt over 6 "Webbys". Prisen er den ledende internasjonale utdelingen som hedrer fremagende prestasjoner på nettet.

Prisen ble etablert i 1996, og blir hvert år (siden 1998) presentert av «The International Academy of Digital Arts and Sciences» som drives av ulike nett-eksperter, forretningsmennesker og kreative kjendiser, deriblant musiker David Bowie, Virgin-grunnlegger Richard Branson og "Simpsons" - skaper Matt Groening. Akademiet har også medlemmer fra ulike publikasjoner som The New York Times, Forbes, Elle, The Los Angeles Times og WallPaper.

Fristen for å ta del i den anerkjente «Webby Awards» er 30. januar.

Se hjemmesiden til «The Webby Awards» her:

The Webby Awards

I 2008 fikk NRK Norges beste blogg og en tredjedel flere lesere på nett. Les saken i journalisten.no:

NRKs jubelår på nett

Ønsker du å få dine hemmeligheter publisert hos PostSecret er adressen:

PostSecret, 13345 Copper Ridge Rd, Germantown, Maryland, 20874, USA.

SISTE NYTT

Siste nytt