Hopp til innhold

Ecuador: – Skjult mikrofon funnet i London-ambassade

En skjult mikrofon er oppdaget i Ecuadors ambassade i London, hvor WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange befinner seg, hevder Ecuadors utenriksminister.

Ecuadors utenriksminister Ricardo Patino

Ecuadors utenriksminister Ricardo Patino vil onsdag avsløre opphavet til en skjult mikrofon som skal være funnet i Ecuadors amassade i London.

Foto: BAZUKI MUHAMMAD / Reuters

Ricardo Patiño sa i dag at mikrofonens opphav skal avsløres senere onsdag, og varsler at han vil kreve en forklaring fra de involverte.

Utenriksministeren utdypet ingen detaljer utover å hevde at det dreier seg om «et land».

Rutinesøk

Julian Assange

Ecuadorianske myndigheter skal ha funnet overvåkingsutstyr i Ecuadors London ambassade hvor WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange oppholder seg.

Foto: CHRIS HELGREN / Reuters

Mikrofonen skal ha blitt funnet i et rutinesøk i forkant av Patiños besøk i London allerede 16. juni.

Utenriksministeren sa til journalister tirsdag at han ikke antyder at mikrofonen har noe å gjøre med oppstyret rundt den amerikanske varsleren Edward Snowden, som blant annet har søkt om asyl i Ecuador.

Patiño beskrev funnet av mikrofonen som enda en episode med «mangel på etikk på et internasjonalt nivå mellom regjeringer», og han sa han ville avsløre flere detaljer om hvem som hadde plantet mikrofonen der.

– Jeg ville ikke rapportere om dette for to uker siden, fordi vi ville ikke at teamet vårt skulle bli forvirret, sier Patiño.

– Videre vil vi fastslå med nøyaktighet opprinnelsen til denne mikrofonen som vi fant inne på kontoret til vår ambassadør, sier han.

Utenriksdepartementet i Storbritannia ønsket ikke å kommentere saken.

Fanget opp lyd

– Det skal være snakk om utstyr som kan fange opp lyd, altså samtaler. Men samtidig sier den ecuadorianske utenriksministeren at utstyret kan fange opp mye annen type informasjon. Så vi vet ikke om det også er noe som kan trenge inn i datassystemer og gi elektronisk overvåking, sier utenriksmedarbeider i NRK, Hallvard Sandberg.

– Hvordan reagerer Ecuadorianske myndigheter på dette?

– Det naturlige er å tenke på USA som har Assange som en av sine hovedfiender. Vi vet at britisk etterretning absolutt er i stand til å gjøre noe slikt, de har kapasitet til å gjøre det, og det er i London dette har skjedd, påpeker Sandberg.

  • HØR INTERVJU MED SANDBERG OM FUNNET:
    Hallvard Sandberg om overvakingsutstyr som er funne ved den ecuadorianske ambassaden i London.

    Overvåkingsutstyr funnet ved ambassade

Avslører hvem som står bak

Ecuadorianske myndigheter skal ha funnet overvåkingsutstyret for noen uker siden, men har ikke avslørt dette før i dag.

– De sier at de håper at den organsasjonen eller landet som står bak, har en rimelig forklaring på hvorfor de har gjort dette, sier Sandberg.

Ett år på ambassaden

Assange har bodd inne i ambassaden i mer enn et år for å unngå utlevering til Sverige der han må møte anklager om seksuelle overgrep og voldtekt mot to kvinner, noe som han selv benekter.

Hvis han blir sendt til Sverige kan han risikere å bli utlevert derfra til USA for å møte potensielle straffer for å ha lekket tusenvis av konfidensielle amerikanske dokumenter på Wikileaks.

Det er anstrengt mellom Storbritannia og Ecuador, ettersom Ecuador beskytter Assange.

Storbritannia har gitt Ecuador beskjed om at Assange ikke vil få fritt leide ut av landet om Ecuador gir ham politisk asyl.

SISTE NYTT

Siste nytt