Hopp til innhold

29 jordbærplukkere skutt i Hellas

29 asiatiske gjestearbeidere som plukket jordbær på en gård i Hellas, ble skutt og såret da arbeidslederen grep til våpen under en krangel om lønn torsdag.

Såret jordbærplukker

25 år gamle Mohamed fra Bangladesh (i midten) får hjelp til at to andre jordbærplukkere til å komme inn i teltet der de bor etter skytingen i Manolada.

Foto: Giorgos Moutafis / Reuters

Rundt 200 jordbærplukkere, de fleste fra Bangladesh, hadde samlet seg for å protestere mot at de ikke hadde fått den lønna de mente å ha krav på fra jordbærbonden i landsbyen Nea Manolada.

Se kart nederst i saken.

Minst en av arbeidslederne på gården trakk skytevåpen og åpnet ild mot arbeiderne, som ifølge en talsmann for det lokale politiet opptrådte truende.

29 arbeidere ble såret i skytingen, og flere av dem er kjørt til sykehus. Politiet opplyser at sju av dem fortsatt for behandling på sykehus.

Tilstanden skal ikke være livstruende for noen av de sårede.

Jordbærbonden og en av arbeidslederne hans er pågrepet, og to andre er ettersøkt i forbindelse med skytingen, opplyser gresk politi.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sårede jordbærplukkere

Noen av jordbærplukkerne fra Bangladesh viser frem lettere skader etter skytingen i Manolada.

Foto: GIORGOS MOUTAFIS / Reuters

Lovet 167 kroner dagen

En av jordbærplukkerne sa til gresk TV at de var lovet en lønn på 22 euro, 167 norske kroner, per dag.

– De sier hele tiden at vi vil bli betalt om én måned og sånn har det vært i et år nå, sa arbeideren, som ikke ble navngitt.

– Vi snakker ikke om det fordi vi er redde for å bli drept eller kastet ut, fortsatte han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Telt der innvandrerne bor

Inne i et av teltene der jordbærplukkerne i Manolada bor.

Foto: Antonis Nikolopoulos / Afp

– Moderne slaveri

Det har også tidligere vært arbeidskonflikter ved den samme jordbærgården, som anklages for grov utnyttelse av asiatiske gjestearbeidere

Konflikten har resultert i en kampanje der forbrukere oppfordres til å boikotte de blodige jordbærene fra Nea Manolada, som ligger vest på Peloponnes-halvøya.

Europarådet rettet denne uka søkelyset mot utnyttelsen av gjestearbeidere i Hellas. I en rapport vises det til stadig flere rasistisk motiverte voldshandlinger i landet, der demokratiet ifølge Europarådet nå kan være truet.

Den greske fagforeningen PAME sier at landeierne har operert med støtte fra myndighetene i årevis, noe som har ført til et helvete med slavearbeid.

– Moderne slaver i Manolada arbeider under dårlige forhold, må betale leie til utbytterne og bor i skur uten vann eller elektrisitet, sier en talsmann for fagforeningen PAME.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt