Hopp til innhold

Nekter å gå på fotballkamp før rasistene er fjernet

Israels tidligere statsminister Ehud Olmert nekter å gå på kampene til yndlingslaget sitt før rasistene er fjernet fra tribunene.

Beitar Jerusalem

Oppførselen til Beitar Jerusalem-fansens harde kjerne, kjent som «La Familia», har flere ganger ført til at klubben er blitt fratatt poeng og har måttet spille hjemmekamper for tomme tribuner.

Foto: AFP

Ehud Olmert

Ehud Olmert var statsminister i Israel fra 2006 til 2009.

Foto: GALI TIBBON / Afp

Den tidligere statsministeren er bare en av de mange som har reagert på rasismen blant tilhengerne til eliteserieklubben Beitar Jerusalem.

Beitar-tilhengerne har lenge vært kjent for rasisme. Rop som «Mohammed er død» og «Død over araberne» er ikke uvanlig kost fra Beitars tribuner.

I mars i fjor stormet flere hundre Beitar-supportere et shoppingsenter etter en kamp mot Maccabi Tel Aviv.

Vitner fortalte til den israelske avisen Haaretz at flere hundre ungdommer ropte antiarabiske slagord og spyttet i maten til palestinske kvinner og barn.

En palestiner ble stukket med kniv og flere andre angrepet i et masseangrep mot palestinske butikkeiere og kunder.

Haaretz beskrev det som skjedde i shoppingsenteret Malcha som «de største etniske sammenstøtene i Jerusalem».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Beitar Jerusalem-fans

Beitar Jerusalem-fansens harde kjerne, «La Familia», har mellom 500 og 1000 medlemmer.

Foto: Bernat Armangue / Ap

Har aldri hatt muslimske spillere

Beitar Jerusalem er den eneste israelske eliteserieklubben som aldri har hatt hverken arabiske eller muslimske spillere på laget.

Gabriel Kadiev (t.v.) og Zaur Sadayev

De to tsjetsjenske spillerne, Gabriel Kadiev (t.v.) og Zaur Sadayev, da de ble introdusert for pressen 30. januar i år.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Under overgangsvinduet i januar sikret imidlertid klubbens eier, mangemilliardæren Arcadi Gaydamak, seg to spillere fra Terek Grozny, en klubb fra Tsjetsjenia som spiller i den russiske eliteserien.

Både Gabriel Kadiev og Zaur Sadayev er muslimer, noe som falt Beitar-fansen tungt for hjertet.

– Jeg er rasist. Jeg hater arabere og vi lagde banneret for at folk skal skjønne at de ikke kan hente arabiske spillere til Beitar. Hvis de henter muslimer, så vil fansen brenne ned klubben, sa en av supporterne sa til den israelske avisen Yedioth Ahronoth.

Banneret han refererte var det som supporterne holdt opp under den første kampen etter overgangen til de to tsjetsjenerne.

Teksten på banneret «Et rent Beitar» vekte avsky i store kretser i Israel, ikke minst på grunn av konnotasjonene til nazismen.

Brann-trusselen ble kort til etter satt ut i livet. 8. februar i år tente noen på Beitars lokaler.

Brannen førte til store ødeleggelser, blant annet ble mange av klubbens trofeer skadet eller ødelagt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politimann på Beitars kontor

En politimann leter etter spor i kontorene til Beitar Jerusalem etter at noen satte fyr på kontorene.

Foto: Ahmad Gharabli / AFP

President, statsminister og eks-statsminister

Både Israels president, nobelprisvinner Shimon Peres og tidligere statsminister Ehud Olmert har nå gått til kamp mot fotballrasismen.

– Rasisme har rammet det jødiske folk hardere enn noen annen nasjon i verden. Hele landet er sjokkert over dette fenomenet og vil aldri godta det, skrev Peres i et brev til det israelske fotballforbundet.

Også statsminister Benjamin Netanyahu sier klart fra om oppførselen til supporterne.

– Vold og rasisme er absolutt uakseptabelt for oss. Jeg har støttet Beitar Jerusalem i årevis, og laget har gode tilhengere, men i det siste har vi sett ekstremisme som må fjernes far sportsverdenen, sier Netanyahu.

Tidligere statsminister Olmert, som har vært Beitar-supporter i over 40 år, er den som reagerer sterkest.

Olmert har vært fast inventar under hjemmekampene på Teddy Stadium, men nå sier han at han ikke lenger vil gå på Beitar-kamper på grunn av supporternes oppførsel.

– Jeg er lei av å bli satt i bås med dem som roper på renhet, som bruker samme ord som antisemitter, som uttrykker hat, avsky og intoleranse av det mørkeste slag, skrev Ehud Olmert i Israels største avis Yediot Ahronot.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bnei Sakhnin-supportere jubler

Arabiske Bnei Sakhnin-supportere jubler etter et mål mot Beitar Jerusalem søndag 10. februar.

Foto: Ahmad Gharabli / AFP

Kamp mot arabisk lag

Olmert trakk i artikkelen i Yediot Ahronot også frem den forsonende rollen som fotball kan spille.

– En av de fineste dager i israelsk sport var da Bnei Sakhnin vant det nasjonale mesterskapet i 2004. Det var enormt rørende å se jødiske og arabiske spillere danse med det israelske flagget, skrev Olmert.

Bnei Sakhnin kommer fra Galilea nord i Israel, og er den eneste hovedsakelig arabiske klubben i Israel og har i hovedsak israelske arabere som tilhengere.

Sist søndag møttes Beitar Jerusalem og Bnei Sakhnin på Teddy Stadium.

På forhånd var stemningen spent, og 500 politifolk fryktet det verste. – Allah er stor, ropte Sakhnin-fansen da de ankom banen.

Men kampen ble en demonstrasjon mot den mest hardkokte og rasistiske Beitar-klanen, som på mafiavis bare kalles "La Familia" og som teller opp til 1000 medlemmer.

Da den tsjetsjenske spilleren Kadiyev løp ut på banen ble han møtt av jubel fra tribunene. I tusentall hadde israelske fotballfans møtt opp for å sette rasistene på plass.

– Jeg kom i dag for å vise at ikke alle Beitar-fans er søppel og rasister. Jeg vil ikke la dem fra meg kjærligheten til laget, sa den 49 år gamle Beitar-supporteren Yair Sina til nyhetsbyrået Ap.

Kampen mellom lagene endte 2–2 etter at Beitars Steven Cohen utlignet seks minutter før slutt.

Tilknytning til høyresiden

Gjennom sin 77 år lange historie har Beitar Jerusalem vunnet serien seks ganger og tatt sju cupgull.

Laget har vært knyttet til høyresiden i israelsk politikk og navnet, Beitar, kommer fra den sionistiske ungdomsbevegelsen som har bånd til det regjerende Likud-partiet.

De første årene etter at klubben ble stiftet i 1936 tilhørte mange av spillerne den sionistiske Irgun-militsen, som slåss mot britene før staten Israel ble opprettet i 1948.

Ledende politikere har sittet som styreformenn i klubben, og de tre siste israelske statsministrene, Ariel Sharon, Ehud Olmert og Benjamin Netanyahu, har alle vært Beitar-tilhengere.

Sliter med å komme til sluttspillet

Sportslig sliter Beitar denne sesongen. Etter 22 kamper ligger laget på7. plass i serien, 15 poeng bak ledende Maccabi Tel Aviv.

Med fire kamper igjen i serien ligger laget ett poeng bak 6.-plassen som gir plass i sluttspillet.

Søndag kveld spiller Beitar borte mot bunnlaget Hapoel Haifa, en kamp som trolig må vinnes om laget skal klare å nå sluttspillet.

SISTE NYTT

Siste nytt