Hopp til innhold

– Systemfeil kan koste liv

Innkjøpspolitikk og inkompetanse setter britiske soldaters liv i fare. Her er rapporten britiske myndigheter ikke vil noen skal se.

Britiske soldater i Aghanistan

FOR DÅRLIG: For lite og for sent. Rapport slakter innkjøpsrutinene til det britiske forsvaret.

Foto: Rupert Frere / AP

Den 296 sider lange rapporten slakter det britiske forsvarets innkjøp av utstyr og slår fast at soldatenes liv blir satt på spill på grunn av systemfeil i Forsvarsdepartementet.

Rapporten slår også fast at inkompetansen i systemet fører til at britiske soldater som kjemper ved fronten i Afghanistan ikke får det utstyret de trenger.

Det er nok en spiker i det som begynner å ta form som en kiste for statsminister Gordon Brown.

Og det gjør ikke situasjonen bedre at den hemmeligholdte rapporten, som er lekket til The Sunday Times, kommer rett etter en offentlig krangel med den avgåtte forsvarsjefen general Sir Richard Dannatt.

Dannat hevdet at de kjempende styrkene i Afghanistan var for dårlig utstyrt ti å løse oppdraget sitt. Han ble offentlig avvist av Brown som mente utstyret var mer enn bra nok.

Mye tyder på at Dannat hadde rett.

Gamle venner

Men det skulle altså ingen få vite om. Planen til statsministeren og hans regjering var nemlig å hemmeligholde rapporten som ble laget av forretningsmann og tidligere spesialrådgiver for flere av Labours forsvarsministre, Bernard Gray.

Han stiller blant annet spørsmål ved måten man forholder seg til innkjøp i det britiske forsvaret.

«Hvordan kan det ha seg at det tar 20 år å kjøpe et skip, et fly eller en stridsvogn? ... Hvorfor koster det alltid minst dobbelt så mye som man antok? ... Og enda verre, når man er ferdig med ventetiden, hvorfor klarer ikke produktet å gjøre helt det som det var ment å gjøre fra starten?»

Gray mener kompetansen blant innkjøperne i forsvaret er så dårlig at hele avdelingen burde vært privatisert.

– Problemene og pengesummene som er innvolvert har nesten mistet sin evne til å sjokkere, så stor er systemsvikten. Det virker som om innkjøp av millitært utstyr konkurrerer med leveringen av tekniske løsninger for it-programmer om prisen for «verdens mest forsinkede tekniske løsning», står det i rapporten.

Gray beskylder også sine tidligere partifeller i Labour for ikke å ta vanskelige valg når det gjelder forsvarsutgifter, ikke gjennomgå det millitære systemet og ikke ta realistiske diskusjoner om evnen til en tross alt begrenset britisk millitær styrke har.

– Et svart hull

Den britiske opposisjonens forsvarspolitiske talsmann Liam Fox sier Labour har skapt et svart hull for forsvaret, ikke bare i forhold til britiske styrker i Afghanistan, men også i forhold til en krise i det britiske forsvaret som vil vare i årevis.

– På toppen av det hele forsøker dagens regjering, av frykt for å se dårlig ut, å nekte å offentliggjøre et viktig og godt arbeid bare fordi rapporten peker på en rekke inkompetanser hos Labour når det gjelder Forsvaret, sier Fox.

SISTE NYTT

Siste nytt