Hopp til innhold

Tamiltigrene rekrutterer 14-åringer

De hardt pressede Tamiltigrene (LTTE) på Sri Lanka øker tvangsrekrutteringen av barnesoldater til et siste og avgjørende slag, opplyser FNs barnefond UNICEF.

Barn med krigsskader på Sri Lanka

Barn og sivile rammes av krigen på Sri Lanka.

Foto: STR / AFP

Noen av barna skal bare være 14 år.

- Vi har klare indikasjoner på at tvangsrekrutteringen av sivile øker, og at barn i 14-årsalderen er blant dem, sier Philippe Duamelle. Han leder UNICEFs arbeid på Sri Lanka.

Han sier også at LTTE-geriljaen har rekruttert mer enn 6000 barnesoldater siden 2002.

I ferd med å vinne

Regjeringsstyrkene er i ferd med å vinne militært kampen mot Tamiltigrene som har kjempet for en egen stat i 37 år. Regjeringsstyrkene har vunnet en rekke militære slag de siste månedene, og Tamiltigrene er trengt tilbake til et mindre jungelområde nordøst på Sri lanka.

Tamiltigrene slår tilbake

Samtidig langer Tamiltigrene kraftig ut mot FN som i går beskyldte geriljaen for å skyte mot sivile som forsøker å flykte fra de områdene i krigssonen som Tamiltigrene fortsatt kontrollerer.

Ifølge FN har geriljaen stengt flere titusener inne i områdene og skutt mot dem som har forsøkt å flykte. Flere skal ha blitt drept.

- FN har sviktet

- FN har trukket alle sine medarbeidere ut at krigssonen, og dermed sviktet sitt ansvar for de mange sivile som har havnet i kryssilden, mener geriljaens frontorganisasjon Tamils Rehabilitation Organisation (TRO).

Tamiltigrene nekter for å ha drept sivile, og for å ha brukt sivile som levende skjold.

Den internasjonale Røde Kors komiteen (ICRC) arbeider blant tamilske flyktninger i trygge områder som er opprettet i det området som opprørerne fortsatt kontrollerer.

Sivilbefolkningen desperat

- Familier som kommer hit er desperate og totalt utmattet. Dessverre finnes det nesten ikke medisiner og annen nødhjelp, sier Paul Castella som leder ICRCs arbeid i området.

- Vi har reddet liv i dag, men mange klarer ikke å komme fram til oss. De er hjelpeløse og venter spent på å bli evakuert, sier Castella.

Blant andre FN, USA og Storbritannia har bedt Tamiltigrene om å la sivilbefolkningen forlate krigssonen, og regjeringen om å erklære en midlertidig våpenhvile. Svarene fra begge sider har vært nei.

Les: FN: Sivile brukes som skjold

SISTE NYTT

Siste nytt