Hopp til innhold

Kina: - Ikke ta Guantanamo-fanger

Land som åpner for å ta imot kinesiske uighurer som sitter fengslet på Guantanamo-basen på Cuba, kan vente seg en kraftig reaksjon, advarer kinesiske myndigheter.

Guantanamo
Foto: BRENNAN LINSLEY / AP

- Som vi tidligere har sagt, er vi veldig imot ethvert land som tar imot disse folkene, sa talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet, Jiang Yu, på en pressekonferanse i dag.

Uttalelsen kommer kort tid etter at den canadiske avisen The Globe and Mail skrev at Canada var åpen for å ta imot tre uighurer fra Guantanamo.

I dag benekter imidlertid canadiske myndigheter at uighurene er velkomne i Canada.

- Rapportene om at Canada snart vil ta imot tre uighur-fanger fra Guantanamo, er ikke korrekte, sier Alykhan Velshi, som er talsmann for Canadas immigrasjonsminister, til nyhetsbyrået Reuters.

LES: Guantanamo-fanger kan havne i Norge

LES: Sveits åpner for Guantanamo-fanger

- Kan ikke returneres

Uighurene er en muslimsk minoritet som holder til i Nordvest-Kina, de fleste i den autonome Xinjiang-regionen.

Kinesisk paramilitært politi i Xinjiang.

En kinesisk paramilitær politimann på vakt i Xinjiang-regionen i august i fjor.

Foto: Ng Han Guan / AP

Det er lite trolig at uighurene på Guantanamo kommer til å bli sendt tilbake til Kina, der amerikanske myndigheter frykter at de kan bli konfrontert med nye terrorbeskyldninger.

USA peker dessuten på menneskerettighetssituasjonen i Kina, og på en knallhard forfølging av uighurers kultur og rettigheter etter 11. september 2001.

Fangene ingen vil ha

Over 20 uighurer skal ha sittet fengslet på Guantanamo siden fangeleiren ble opprettet.

I 2006 ble fem uighurer fra basen satt fri og fikk reise til Albania. Fire av disse personene oppholder seg fortsatt i Albania, mens en av dem har søkt asyl i Sverige.

Fortsatt sitter 17 uighurer fengslet på Guantanamo-basen, selv om ingen av dem lenger er siktet for terrorvirksomhet.

USA nekter å gi de 17 uighurene oppholdstillatelse, og amerikanske myndigheter sliter med å finne andre land som er villig til å ta imot dem.

Uighurer på Guantanamo-basen

De fem uighurenene som ble sendt til Albania i 2006. Bildet er tatt i Guantanamo-fangeleiren.

Foto: GENT SHKULLAKU / AFP

De fleste av USAs allierte som har blitt forespurt om å ta imot uighurer fra Guantanamo, har allerede sagt nei, antakelig for ikke å skade viktige foretningsforbindelser med Kina.

Dagens utspill fra det kinesiske utenriksdepartementet vil trolig ikke gjøre det lettere for USA å finne et nytt oppholdssted for uighurene når Guantanamo-fangeleiren stenges for godt.

LES: Stengjer symbol på Bush-styret

- Tatt av dusørjegere

Kina skjerpet overvåkningen av islamske bevegelser, først og fremst den ytterliggående East Turkestan Islamic Movement (ETIM), etter terrorangrepene mot USA i 2001.

LES: Kina offentliggjør terrorliste

LES: Kina kan ha avslørt terrorcelle

Advokaten til uighurene på Guantanamo har tidligere uttalt at hans klienter ble tatt til fange i Pakistan av dusørjegere, som solgte dem til amerikanske styrker i Afghanistan.

SISTE NYTT

Siste nytt