Hopp til innhold

Ønsker kvinner i verdensrommet

Den europeiske romstasjonen ESA trenger nye astronauter, og det kan bli deg.

Christer Fuglesang
Foto: - / AFP

ESA oppfordrer nå nordmenn til å søke jobben som astronaut. Dermed kan en norsk mann eller kvinne få sjansen til å reise en romstasjon eller til månen.

Nettmøte i dag: Fuglesang svarte deg

Første skandinav

Christer Fuglesang var den første skandinav i verdensrommet og han oppfordrer nå alle som vil til å søke.

- Man bør ha eventyrlyst og like å jobbe med andre i tillegg til de formelle kravene, sier Fuglesang til NRK

Og de formelle kravene er ikke småtteri, ESA regner med å bruke rundt ett år på silingen av de aktuelle kandidatene, som må gå gjennom tøffe medisinske og fysiske tester.

I tillegg krever ESA en formell utdannelse innen enten fysikk, kjemi, biovitenskap eller medisin. Kandidatene bør også beherske russisk.

Nett-TV: I Norge for å finne astronauter

Bør være mellom 27 og 37 år

Horst

Lederen for ESA astronaut-divisjon, Horst Schaarschmidt

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Horst Schaarschmidt jobber som med utvelgelsen av astronauter i Europa. Han sier at hovedsaklig ser de etter mennesker mellom 27 og 37 år, og at de regner med å få flere ti-tusner søkere. Forrige gang de søkte etter astronauter i 1992 fikk de inn 22 000 søkere.

ESA er i utgangspunktet på jakt etter fire nye astronauter, som på sikt skal erstatte de åtte som finnes i dag, deriblant Christer Fuglesang.

Ingen kvinner

Romfart-ekspert Erik Tanberg peker på at ingen av dagens astronauter er kvinner og at gjennomsnittalderen er 49 år. Dermed kan Europa få sin første kvinnelige astronaut, når romreisen begynner tidligst i 2013. Det er nemlig ikke helt klart når de nye astronautene skal reise ut til den internasjonale romstasjonen.

Gaute Einevoll var med til siste runde sist ESA søkte etter astronauter han oppfordrer nå alle som er interessert til å søke:

Einevold

Gaute Einevoll var norsk kandidat ved forrige astronautopptak

Foto: Kristian Aanensen / NRK

- Det verste som kan skje er at man ikke blir astronaut, og da deler man jo bare skjebne med de fleste av oss andre.

Christer Fuglesang er ikke ferdig med verdensrommet, han ligger nå i trening i Houston for en eventuell ny tur.

Fra Fuglesangs første tur: Fuglesang i verdsrommet

Politiske føringer bak valgene

Astronauter vekker mye oppmerksomhet, både for seg selv og for de landene de kommer fra, derfor blir det viktig for de ulike ESA- medlemslandene hvilke land som astronautene representer, sier Fuglesang til NRK.

De som betaler mye, vil ha flere astronauter enn de som betaler lite. I dag er det Tyskland og Frankrike som bidrar mest til ESA, tett fulgt av Italia. Sverige blir regnet som en økonomisk mellom nasjon.

På sikt har ESA som mål at alle medlemslandene skal være representert i verdensrommet. Og Fuglesang kan fortelle at samtidig med ham var det astronauter både fra Frankrike, Tyskland og Italia, mens Norge og Danmark aldri har vært representert.

Derfor mener Fuglesang at en nordmann i rommet ikke er en helt fjern tanke.

SISTE NYTT

Siste nytt