Hopp til innhold

Militante islamister avslørt i Danmark

I Danmark har politiet arrestert åtte personer mistenkt for å planlegge en terrorhandling. De pågepne omtales som militante islamister med utenlandske forbindelser, herunder ledende al-Qaida-medlemmer.

Politi i Danmark under antiterroraksjonen i København i natt.

Politi i Danmark under antiterroraksjonen i København.

Foto: Lars Nyboll / AP

De åtte som er arresterte er menn i alderen 19-29 år, mistenkt for å planlegge terrorhandling med bruk av sprengstoff.

Seks av de pågrepne har dansk statsborgerskap og to har oppholdstillatelse i Danmark. De pågrepne er av afghansk, pakistansk tyrkisk og somalisk opprinnelse.

Minst to personer skal fremstilles for varetektsfengsling i ettermiddag. Påtalemyndigheten kommer til å kreve lukkede dører under rettsmøtet.

Bånd til al-Qaida

De pågrepne blir omtalt som militante islamister med utenlandske forbindelser, herunder med ledende medlemmer av al-Qaida.

Tidspunktet for pågripelsene ble avgjort etter sikkerhetsmessige og etterforskningsmessige årsaker.

Blant annet skal det ha bli funnet usikret sprengstoff i en leilighet i et tettbebygd område. 

- Vi vurderer det slik at vi har vi har forhindret en terrorhandling, sa Jakob Scharf, under pressemeldingen holdt av Politiets etterretningstjeneste i Danmark, PET.

Han understrekte at dette viser at det finnes personer i Danmark, som har viljen, evnen og kapasiteten til å gjennomføre et terrorangrep.

Pågripelsene skjedde i Københavnområdet i natt etter lengre tids overvåking.

Husransakelser

11 adresser er blitt ransaket og aksjonen blir omtalt som stille og rolig, uten dramatikk.

Politiet i København assisterte ved flere av arrestasjonene. Etter overvåkingen har nå den vanlige politistyrken overtatt etterforskingen fra sikkerhetspolitiet, og alt tyder på at det blir Københavnspolitiet som overtar utredningen, ifølge Ritzau.

Også en beredskapsgruppe kalt Kemisk Beredskap deltok i arbeidet.

– Jeg kan bekrefte at vi har assistert politiet, sier underdirektør i beredskapsgruppen Jørgen Holst. Mer ønsket han ikke å si så langt.

Evakuering

Ransakingene foregikk blant annet på en adresse i Glasvej, nordvest i København.

Beboerne i en blokk ble vekket og beordret ut i en buss mens politiet gikk gjennom en leilighet. Området ble avsperret ved 1-tiden, men sperringene ble opphevet på morgenen i dag.

– Politiet har vært her på Glasvej siden klokka 1 i natt. Det jeg har hørt er at man har funnet våpen i leiligheten, og at leilighetens beboere var i ferd med å fremstille en bombe, sier en av beboerne, Bassem Kanaan, til ekstrabladet.dk. 

Tidligere aksjoner

Det er tredje gang i løpet av de siste to årene at PET gjennomfører en større aksjon mot personer som anklages for å være innblandet i terror.

I februar ble en ung dansk muslim dømt til sju års fengsel for å ha deltatt i planleggingen av en terrorhandling etter at to menn ble arrestert i Sarajevo med 19 kilo sprengstoff i en leilighet.

I september i fjor ble en rekke familier i Odense vekket under en større politiaksjon da PET mente å ha sporet opp et farlig nettverk. Fire personer er senere siktet for å ha planlagt å sprenge en eller flere bomber.

Rettssaken innledes onsdag.

Politi og etterforskere i Danmark under antiterroraksjonen.

Politi og etterforskere i Danmark under antiterroraksjonen

Foto: Lars Nyboll / AP

SISTE NYTT

Siste nytt