Hopp til innhold

Karikatur-opprøret sprer seg

Sveriges statsminister håper at det muslimske opprøret mot en karikaturtegning av profeten Muhammed ikke utvikler seg, men i dag fordømmer også Afghanistan tegningen.

Muhammed-karikatur
Foto: Arif Ali / AFP

Afghanistan føyer seg inn i rekken av land som protesterer mot Sverige og trykkingen av en karikaturtegning der profeten Muhammed fremstilles som en hund.

 

Kunstneren Lars Vilks

Det går en grense, en kan ikke portrettere Muhammed i samtidskunsten, fastslår kunstneren Lars Vilks.

Foto: NRK

- Harme blant alle muslimer

– Tegningen av vår hellige profet trykket i en svensk avis har provosert alle afghanere, heter det i en uttalelse fra religiøse ledere og landets religionsdepartement.

Uttalelsen ble trykket i avisen The Kabul Times lørdag.

– De korrumperte fiendene av islam har nok en gang tegnet en karikaturtegning av islams respekterte profet. Dette har opprørt den muslimske verden og vekket harme blant alle muslimer, heter det videre.

Det har vakt reaksjoner blant muslimer både i Sverige og i utlandet at lokalavisa Nerikes Allehanda i Örebro 19. august trykket en av tegningene som kunstneren Lars Vilks har laget.

Tidligere i uken har Iran, Pakistan og Den islamske konferanseorganisasjonen (OIC), som har 57 medlemsland, offisielt protestert mot trykkingen av tegningen, og i går demonstrerte flere hundre muslimer utenfor avisens lokaler i Örebro, samtidig som den svenske tegneren trues på livet.

SE VIDEO: TRUET PÅ LIVET

LES OGSÅ: DRAPSTRUSLER ETTER MUHAMMED-TEGNING

Andre karikaturer av Muhammed ble publisert i Danmark i fjor, og vakte voldsomme protester i en lang rekke muslimske land. 

 

Moderaternas leder Fredrik Reinfeldt.

Min oppgave er å stå opp for ytringsfriheten, mener Sveriges statsminister Frederik Reinfeldt.

Foto: Kerstin Carlsson / Scanpix

- Får ingen beklagelse

Svensk UD har bedt alle ambassader og utenlandsstasjoner om å melde fra om de nye demonstrasjonene.

Samtidig skriver den ledende svenske avisen Dagens Nyheter på lederplass at landet ikke vil beklage karikaturen og at det har en plikt til å forsvare sine prinsipper.

"Muslimene vil ikke få den unnskyldningen de krever," heter det, mens Svenska Dagbladet skriver at Sverige nå står overfor en situasjon som kan utvikle seg ukontrollert.

SISTE NYTT

Siste nytt